De Turkse ondernemers willen in Genk 90 miljoen euro investeren om plastics te verwerken zoals verpakkingen met verschillende lagen, vervuilde plastics, luiers, afval van auto’s, enzovoort. Een pilootproject in Istanboel leverde positieve resultaten op, wat nu leidt tot grote investeringsplannen.
In de nieuwe fabriek zal 180.000 ton plastic afval worden verwerkt tot een synthetische olie, die kan dienen als basis voor nieuwe kunststoffen. Petrochemische bedrijven zijn geïnteresseerd omdat ze daarmee kunnen afstappen van ruwe olie. Volgens Synpet Technologies hebben ze met de potentiële klanten al intentieverklaringen tot samenwerking getekend.
Maar helemaal rond is het project dus nog niet. Voor de bouw van de fabriek hebben de Turken hun oog laten vallen op bouwgrond in Genk, maar de onderhandelingen over een concessie met de eigenaar Group Machiels lopen nog. Tegen eind 2024 zou de vestiging – afhankelijk van de vergunningsaanvragen en bouwwerkzaamheden – moeten van start gaan. Er zou een zeventigtal mensen aan de slag kunnen. Het bedrijf heeft ook een plek op het oog op de voormalige Opel-site in de haven van Antwerpen. Daar zou mogelijk een tweede fabriek komen.
Voor de bouw van de Genkse fabriek wil Synpet 90 miljoen uittrekken. Aan de financiering wordt evenwel nog gewerkt. Sypet zoekt 70 miljoen kapitaal, aangevuld met leningen van de bank. Het grootste deel van het geld is volgens de initiatiefnemer overigens al toegezegd.
Synpet Technologies koos voor België omwille van de uitgebreide industriële infrastructuur en de ligging dicht bij de grote oliecentra en grenzend aan landen waar veel afval wordt geproduceerd.