Het Hasseltse softwarebedrijf TrendMiner, dat software maakt om grote datavolumes te ontcijferen, gaat in een volgende investeringsronde op zoek naar 15 miljoen dollar. “We gaan met dat extra geld vooral onze verkoop en marketing in de VS opvijzelen”, zegt CEO Bert Baeck. De scale-up verwacht daardoor zijn aanwezigheid in het Amerikaanse Houston op te drijven van 3 tot 20 medewerkers. Ook in eigen land komen er tegen eind dit jaar nog een tiental jobs bij.
Bert Baeck (35), vorig jaar nog de Limburgse én Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar, bracht in 2013 zijn gespecialiseerde zoektechnologie TrendMiner op de markt. Met deze software kunnen grote bedrijven de big data van hun productieprocessen analyseren, fouten voorspellen en hun systemen verbeteren. Een Google voor grote bedrijven dus, die hen leert de machines en productiesystemen beter te begrijpen.
In die korte tijdspanne telt het bedrijf al 60 klanten, van wie de helft in de chemie. Alle grote namen uit de sector werken met TrendMiner. Behalve in het hoofdkwartier in Hasselt, zijn er ondertussen vestigingen in Portugal, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten. In dat laatste land koos TrendMinder doelbewust voor Houston in Texas, het hart van een gigantische cluster van chemiebedrijven. Daar ligt volgens Baeck het voornaamste potentieel. Vandaar ook dat er wordt ingezet op de uitbreiding van het marketing- en salesteam in Houston. Onder meer hiervoor is 15 miljoen dollar nodig, geld dat het Limburgse bedrijf vanaf deze zomer wil ophalen in de VS en het VK.
In eerdere kapitaalrondes haalde TrendMiner al zo’n 6 tot 7 miljoen euro op, onder meer bij LRM, PMV en privé-investeerders als Duco Sickinghe (ex-Telenet) en Jurgen Ingels. Ook de familie Solvay is via het Innovation Fund aandeelhouder geworden. “Onze grote klanten zijn nu stilaan bezig om onze technologie uit te rollen over al hun vestigingen ter wereld. Dat begint straks alvast met een groot olieconcern. Dit jaar gaat dus zeer spannend worden”, zegt Bert Baeck. “We zullen ons team sterk moeten uitbouwen. TrendMiner zal ook minder afhankelijk worden van mezelf.”
De ambitie is niet gering. “De voorbije jaren zijn we al telkens met een factor drie gegroeid. Tegen het einde van 2020 mikken we op recurrente licentie-inkomsten van 100 miljoen euro per jaar. De lat ligt dus hoog”, beseft Bert Baeck.