Een tiny house is een piepkleine vrijstaande woning met alle faciliteiten, al dan niet verplaatsbaar (’trailerbaar’). Zo’n woonhuisje heeft als doel om duurzamer, goedkoper en milieuvriendelijker te wonen. Het concept is vanuit de VS overgewaaid, en wint ook hier steeds meer aan populariteit. Studenten, jonge koppels, senioren, buitenlandse arbeiders of mensen die wachten op een sociale woning, zijn enkele doelgroepen met veel interesse. Aanbieders zoals TinyCo uit Hasselt, worden dan ook overstelpt met aanvragen. “Kleinschalig wonen wordt inderdaad steeds actueler”, aldus Andy Schuurmans. “Een gevolg van diverse factoren: de gezinnen worden kleiner, er zijn meer alleenstaanden en prijzen van bouwgronden en klassieke woningen swingen de pan uit. Die combinatie doet de markt voor tiny houses ontploffen. En dat is uitstekend nieuws. Maar…”
“Op het terrein worden we geconfronteerd met een aantal moeilijkheden die zeker voor verbetering vatbaar zijn. Zo laat de wooncode niet toe dat een tiny house wordt gebruikt voor permanente bewoning. Nog zo’n punt is dat de gronden waarop de tiny houses staan, moeten verkaveld worden in kleine percelen, zodat er meerdere eigenaars een stukje kunnen aanwenden binnen hun budgettaire mogelijkheden.”
Om de verbeterpunten aan te kaarten, heeft Unizo Limburg de vertegenwoordigers van de sector aan tafel gezet met Limburgse politici. Parlementsleden Rita Moors, Leo Pieters en Steven Coengrachts gingen graag op de uitnodiging in en hebben beloofd om de woonproblematiek aan te kaarten in hun fractievergaderingen.
“Wanneer we het kleinschalig wonen toegankelijker kunnen maken, dan versterken we de positie van alle kmo’s die in deze sector actief zijn”, zo luidt het eensgezind. “En bovendien komen we tegemoet de verwachtingen van de Limburgers om over een eigen woning te beschikken, echter op maat van hun behoeften en hun budget. Zo blijft iedereen bediend met een baksteen in de maag, al zal die in een tiny house wel ietsje kleiner zijn…”