Steenfabrieken in Limburg hebben te maken met lagere omzetten, enkele met 20% tot 30%. ‘Maar we geven zeker niet op’, zegt directeur Peter Brabant van de Maastrichtse steenfabriek Klinkers bv (sinds 1938) aan de Brusselseweg. In totaal werken er enige honderden mensen in de voor zover bekend 12 steenfabrieken in Nederlands-Limburg.
Peter Brabant reageert daarmee op vragen van de redactie van WijLimburg.nl over de verkoop van de Lanakense steenfabriek Heylen Bricks aan de Oostenrijkse gigant Wienerberger én de bouwcrisis (zie ook ons verhaal gisteren). Na meer dan 100 jaar stopt Heylen als zelfstandig bedrijf. Overigens is Wienerberger in Nederlands Limburg ook flink aanwezig. Het heeft steenfabrieken in Brunssum (Poriso), Thorn en Afferden.
De Maastrichtse steenfabriek Klinkers telt meer dan 40 personeelsleden en is daarmee een grote onder de kleintjes. Het familiebedrijf van de eigenaren Klinkers is nog winstgevend volgens Brabant omdat het een nichespeler is met veel handwerk. De onderneming kan heel specifiek op (kleine) vraag inspelen. Zo heeft het nog een order binnengehaald voor een grote klus van 2500 vierkante meter in Oslo. Het gaat om een speciale steen. Klinkers verkoopt veel aan het buitenland, met name naar Duitsland en Engeland.
LINSSEN
Een andere nichespeler is Steenfabriek Linssen in Kerkrade (ook Euro Steenhandel). Met 17 personeelsleden en in familie-eigendom weet het ook in het 104e jaar van bestaan voor zichzelf een markt te creëren. Anders dan de Maastrichtse steenfabriek verkoopt Linssen de stenen vooral in Nederland. Wel is het bedrijf twee jaar geleden iets gekrompen om de kosten terug te brengen.
ENGELS
Limburg telt nog meer familiebedrijven die steenfabrieken exploiteren. Zoals de steenfabriek Engels Helden van vader en zoon Engels aan de … Steenstraat…. in Panningen en een fabriek net over de provinciegrens in Oeffelt. In beide 100 jaar oude fabrieken werkten eind 2009 51 mensen volgens de jaarrekeningen. Het bedrijf maakte in 2008 en 2009 nog miljoenenwinsten. Voor 2010 zijn geen cijfers bekend. Vader en zoon waren gistermiddag niet bereikbaar.
STERK EIGEN VERMOGEN
Opvallend, alle drie de familiebedrijven hebben volgens de jaarrekeningen 2009 een relatief sterk eigen vermogen, veelal boven de 50%. En weinig schulden. Dat komt mede doordat menig steenfabriek door de bouwhausse gouden jaren heeft gehad.
Waar het Oostenrijkse concern Wienerberger groot is (€ 1,7 mrd omzet, 11.848 personeelsleden, overigens 4% minder omzet), wordt die onderneming nog vele malen overtroffen door de nog veel grotere Ierse beursgenoteerde multinational CRH Plc (90.000 werknemers), de steenfabrieken zijn ondergebracht in dochteronderneming Clay Solutions.
ZES LIMBURGSE VESTIGINGEN
Dat heeft zes steenfabrieken in Limburg: Buggenum, Beek (Facade), Kessel (Joosten), Wessem (Joosten) en Nuth. Er zijn geen afzonderlijke cijfers over omzet, winst en werknemers voor die steenfabrieken bekend. Wel heeft CRH plc voorlopige resultaten gepubliceerd over 2010. daarbij is de winstgevendheid voor belastingen gedaald met 27% tot iets meer dan een half miljard euro. De omzet daalde licht met 1% naar € 17,173 mrd. Behalve steenfabrieken is het concern ook actief in beton en andere bouwproducten zoals sanitair. Het bedrijf is in Nederland onder meer eigenaar van kunststofbuizenfabrikant Wavin.
Bron: wijlimburg.nl. Overgenomen met toestemming.