facett

Tien om te zien! (En nog 3 starters om te onthouden…)

Van jongs af aan proeven van het ondernemerschap en daar nog tijdens de speeltijd eigen bedrijven van maken. Dat is wat de 10 finalisten van de Gen Z-award en de 3 Limburgse laureaten van Vlajo's Small Business Projects op de agenda hebben staan. Misschien zitten er innovatieve ideeën tussen die u als gevestigde waarde kunnen inspireren?

Elk jaar reikt Jong Voka Limburg de Gen Z Award uit aan het meest innovatieve, duurzame, creatieve en ‘market fit’ businessidee van het jaar. Voor de finale van 4 mei zijn er 10 projecten geselecteerd die een gooi doen naar de ultieme roem:

Laureaat 1: The Highest Order
Coach: Bart Balis
Teammembers: Ruben Jorissen (Hogeschool PXL)
Businessidee: The Highest Order (THO) is een esports-organisatie die jongeren een duwtje in de rug wilt geven om te praten over hun gevoelens en mentaal welzijn. Dit gebeurt door middel van een gamification-businessmodel.

Laureaat 2: SweepStory
Coach: Niels Prys
Teammembers: Julie Allary (Hogeschool PXL)
Businessidee: Het concept draait om 3 grote pijlers: het plezier van organiseren, schoonmaken en beleving. In ieder van die 3 categorieën kan men allerlei producten terugvinden die deze taken in het huishouden makkelijker, efficiënter en plezieriger maken. Als dienst biedt de onderneming blogs en vlogs aan om de werkwijze te verduidelijken.

Laureaat 3: Wurmable
Coach: Hans Similon
Teammembers: Stijn Brichau (UHasselt) en Zoë Verheyden (UHasselt)
Businessidee: Wurmable is een community-gericht afvalverwerkingsbedrijf dat samen met steden en gemeenten organisch afval op een duurzame en circulaire manier wil verwerken tot een nieuw product.

Laureaat 4: Forever Esports
Coach: Kristof Zadora
Teammembers: Benjamin Feyen (Hogeschool PXL)
Businessidee: Sales- en marketingopportuniteiten voor bedrijven die de jonge, digitale consument (Gen Z) kosten-efficiënt willen bereiken. Dit via online of offline gaming en esports activaties.

Laureaat 5: Stone
Coach: Mieke Neven
Teammembers: Henri Driessen (Hogeschool PXL) en Pieter Berx (Hogeschool PXL)
Businessidee: De wereld veroveren met gerecycleerde, ecologische producten van flinterdunne natuursteen. Denk hierbij aan placemats, onderzetters, etc.

Laureaat 6: BookM
Coach: Ruben Peumans
Teammembers: Zimi Van Ende (Hogeschool PXL)
Businessidee: Een online platform (SaaS) met business tools gericht naar kleine zelfstandigen, kmo’s en start-ups.

Laureaat 7: ReclaimEats
Coach: Frank Zwerts
Teammembers: Jens Verbeek (Hogeschool PXL), Daan Martens (Hogeschool PXL) en Omar Abdulhamid (Hogeschool PXL)
Businessidee: Gezond eten beperkt zich vandaag nog vaak tot standaard producten als salades, quinoa en droge kip. Deze start-up wil een uitgebreid menu aanbieden dat zowel gezond, gevarieerd als smakelijk is.

Laureaat 8: PowerIth
Coach: Marita Mertens
Teammembers: Thijs Vandevelde (UHasselt)
Businessidee: Een compacte en gebruiksvriendelijke oplossing voor het transporteren en automatisch oprollen van laadkabels voor elektrische voertuigen. Autofabrikanten en concessiehouders kunnen dit product met eigen branding aanbieden aan kopers van elektrische wagens.

Laureaat 9: The Green Pencil
Coach: Frank Vliegen
Teammembers: Selina Alac (Hogeschool PXL), Wout Deckers (Hogeschool PXL) en Kaoutar Moustaid (Hogeschool PXL)
Businessidee: TheGreenPencil zorgt voor meer groen op aarde door het planten van bloemenzaadjes en door het redden van talrijke bomen. Deze initiatiefnemers willen de toekomstige generatie bewuster maken dat je met kleine veranderingen een grote impact kan hebben op het milieu.

Laureaat 10: Arkai
Coach: Marion van Zon
Teammembers:
• Sabrine Mol (UHasselt)
• Shalina Franssen (UHasselt)
• Wout Dens (UHasselt)
• Kaan Agdere (UHasselt)
• Berdien Robinne (UHasselt)
Businessidee: Arkai is actief binnen de lingerie-sector. Het bedrijf maakt een nieuwe soort BH die ‘the perfect fit’ biedt voor elke vrouw in elke fase van haar ontwikkeling.

Al deze 10 businessideeën worden voorgesteld aan een professionele jury, waarna op 4 mei de winnaar van een mooi prijzenpakket wordt bekendgemaakt.

Nog een andere wedstrijd voor ondernemende studenten, is die van de Vlajo Small Business Projects. Een wedstrijd op Vlaams niveau die de afgelopen 3 jaren telkens een winnend team van de UHasselt naar boven bracht: Izi-Fit (2019), Shampop (2020) en Spencivino (2021).

Eerder deze week werden er opnieuw 3 beloftevolle mini-ondernemingen van de UHasselt geselecteerd om Limburg te vertegenwoordigen op de Vlaamse finale:

De eerste finalist is Arkai (zie ook hierboven bij de Gen Z Award). Het team heeft de eerste verstelbare BH voor meisjes ontwikkeld. Geen gedoe meer om telkens een nieuwe maat te moeten kopen, want met 1 model kan je jaren verder. De BH past zich aan aan nieuwe maten. Duurzaamheid en comfort staan voorop bij Arkai.

Faccet (foto): Dit bedrijfje heeft een spel ontwikkeld waarmee jongeren hun mentale welzijn bespreekbaar maken. Jongeren vanaf 11 jaar kunnen deelnemen.

Coveritcup: The safe way of partying. Het team van Coveritcup heeft een oplossing gevonden tegen om spiking te voorkomen. Via een makkelijke cover kan je je glas tijdens fuiven beschermen tegen drugs…

Prof. Dr. Pieter Vandekerkhof en Marc Beenders (Limburg StartUp) begeleiden de 3 kanshebbers: “De verwachtingen liggen hoog, want UHasselt heeft de afgelopen 3 jaar de Vlaamse winnaar mogen leveren die het mocht opnemen in de Europese finale! Medio mei weten we of onze universiteit opnieuw een laureaat mag afvaardigen. In ieder geval hebben alle teams via dit project hun ondernemende vaardigheden kunnen aanscherpen en hebben ze talenten kunnen ontdekken die ook in hun latere carrière zeker van pas zullen komen. Wat het ook wordt, deze ondernemende studenten doen ervaringen op die hen persoonlijk én de bedrijven waar ze later voor gaan werken, een heel eind vooruit gaan helpen.”