Tessenderlo Chemie heeft zo’n 80 miljoen opzij gezet voor het saneren van de Limburgse sites, voornamelijk in Ham. Samen met de 25 miljoen die er al is geïnvesteerd, zal de totale kostprijs zo’n 100 miljoen bedragen. Het is onder meer deze kost die aan de basis ligt van het nettoverlies van bijna 200 miljoen euro dat vorig jaar is geboekt.
Dat heeft ceo Frank Coenen van Tessenderlo Group donderdag gezegd bij de voorstelling van de jaarresultaten. De groep wil grote schoonmaak houden op het vlak van milieuverontreiniging. Daarvoor is voor het boekjaar 2012 niet minder dan 88 miljoen euro aan de kant gezet. De grote hoop daarvan – zo’n 80 miljoen euro – is bestemd voor de sanering van de site in Ham. “Door daar de fosfaatproductie te stoppen, zal de verontreiniging van de Laak en Winterbeek binnen een paar jaar opgelost zijn,” zegt Coenen. “Dan zullen er weer vissen in zwemmen.”
Geloof in Ham
Voor Coenen levert de zware inspanning op vlak van milieu meteen ook het bewijs dat de groep wel degelijk van plan is om Limburg aanwezig te blijven. Ham is samen met Overpelt de enige resterende grote site van de groep in Limburg. “Ik begrijp de ongerustheid in Ham sinds de aankondiging van de sluiting van de fosfaatafdeling,” aldus nog Coenen. “Voor de resterende sulfaatafdeling zijn een paar belangrijke markten zo goed als ineengestort, denk maar aan het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Maar sulftaat blijft deel uitmaken van onze kernactiviteiten en onze agrobusiness. Maar de rendabiliteit moet verbeteren, op alle kostenposten: energie, logistiek, productie, noem maar op. Die studie vraagt tijd. Geloof in ons, en geef ons de tijd om er weer een rendabele site van te maken. Tegen mei-juni moet dat studiewerk duidelijk zijn.”
Resultaten
De forse voorziening voor saneringen is één van de grote oorzaken van het nettoverlies van 197 miljoen vorig jaar. Een andere zware post zijn de eveneens eenmalige verliezen op het verkopen van bedrijfsonderdelen (115 miljoen). Ondanks het zware verlies blijft de raad van bestuur voorstellen om het dividend te behouden op 1 euro netto per aandeel.