Schermafbeelding 2024-02-28 om 08.48.33

Tekla van Lento: jong geweld tussen de doorwinterde dames

Zes jaar geleden waren ze nog de vreemde eend in de culinaire bijt. Vandaag baten Tekla Vancleynenbreugel en haar echtgenoot Yolan Bamps niet alleen het Hasseltse vegan restaurant Lento uit, maar ook een vegan bistro in Antwerpen en een vegan frituur in Leuven.

Toen Tekla Vancleynenbreugel (30) in september 2018 in Hasselt samen met haar echtgenoot Yolan Bamps (33) het veganistische restaurant Lento opende, deed niets vermoeden dat zij vandaag leiding zou geven aan een bedrijf met vestigingen in Hasselt, Antwerpen en Leuven en werk zou verschaffen aan zeven vaste personeelsleden.

Afgezien van wat vakantieklusjes in de horeca en een passie voor lekker eten had het koppel amper ervaring in het restaurantwezen. Zij studeerde rechten en had een leidinggevende functie in een communicatiebureau, hij was zeven jaar lang militair in Leopoldsburg, met een zending naar Afghanistan op het palmares.
Corona

Via vrienden ontdekten ze dat je zonder producten van dierlijke oorsprong ook lekker kan eten, maar de doorslag werd gegeven door de ziekte van Tekla’s moeder. “In verschillende publicaties werd een verband gelegd tussen zuivelproducten en bepaalde kankers”, zegt Vancleynenbreugel. “De veganistische keuken maakt het mogelijk om gezond en diervriendelijk te koken.”

Bij de opening in 2018 bevatte de menukaart van het Hasseltse restaurant Lento vooral een aantal simpele gerechten. De coronapandemie gaf het koppel de gelegenheid om de veganistische keuken naar een hoger niveau te tillen. “We hebben van de verplichte sluiting gebruik gemaakt om ons huidige concept uit te werken”, zegt Vancleynenbreugel. “Het culinaire vegan restaurant was een gat in de markt. Tegelijk lanceerden we ons afhaalconcept, zodat we van de coronacrisis eigenlijk weinig last hebben gehad.” Terwijl Yolan het creatieve brein is achter het restaurant, zorgt Tekla ervoor dat de cijfers op orde zijn.

Inmiddels is er ook de uitbreiding, met de opening van de bistro in Antwerpen en de vegan frituur in Leuven. De frituur is een doorslaand succes, en Tekla hoopt dit jaar nog een tweede frituur te openen.

Bent u het ‘glazen plafond’ tegengekomen?
Vancleynenbreugel: “Als zelfstandig ondernemer ben ik daar minder mee geconfronteerd. Het is wel opvallend dat als we samen ergens naartoe gaan, mijn echtgenoot vaak als eerste wordt aangesproken. Als vrouw loop je er dan een beetje bij. Dat is bijvoorbeeld het geval bij leveranciers en banken, terwijl ik degene ben die over de cijfers gaat.”

Waarom zouden vrouwen meer moeten ondernemen?
“Vrouwen hebben kwaliteiten die complementair zijn aan die van mannen. Vrouwen zijn over het algemeen meer empathisch en dat is vooral een voordeel in het contact met werknemers. Mannen kijken toch vooral naar de prestaties, terwijl vrouwen meer kijken naar de mens achter de werknemer. Vrouwen zijn volgens mij ook veel meer bestand tegen stress. Dat komt van pas als je een restaurant moet runnen in combinatie met een gezin met drie kinderen.”

Waarom zou u De Strafste Onderneemster van Limburg kunnen zijn?
“We zijn al meer dan tevreden dat we in dit mooie gezelschap mogen staan. Maar als we dan toch een pluim op onze hoed mogen steken, dan is het toch dat we dit helemaal uit het niets hebben opgebouwd. Wij komen niet uit een ondernemersfamilie en kregen het ondernemersvirus niet mee met de paplepel. Bovendien was Lento ook als culinair concept helemaal nieuw. Toen we destijds bij de banken aanklopten, werden we net niet uitgelachen.”

Stemmen voor één van de vijf genomineerden kan tot en met 3 maart via deze link!