Als Dash witter dan wit wast, maakt Melotte uit Zonhoven alles zwarter dan zwart… Samen met kunstenaar Frederik De Wilde én met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, is Melotte er in geslaagd om een uniek kunstwerk te maken via de 3D-printtechnologie. De kruisbestuiving tussen kunst, wetenschap, technologie en ondernemerschap heeft geleid tot een voorwerp dat zo diepzwart is dat alle reflectie verdwijnt, en er een optische illusie ontstaat. Het gaat om een kunstwerk van De Wilde dat zijn interpretatie van de Limburgse mijnschachten weergeeft.
Zonder te diep in technische details te vervallen: het 2D-ontwerp van De Wilde werd via computersoftware omgezet naar een 3D-vorm en daarna aangepast om 3D te printen. Daarna werd het object aangepast om er ‘carbon nanotubes” op te groeien. Dit zijn buisjes van een opgerolde laag grafeen, die hol zijn vanbinnen, en waarbij de lengte tienduizenden malen groter kan zijn dan de diameter. De wildgroei van de buisjes symboliseert de wirwar van donkere mijngangen. Bijkomend effect is dat het kunstwerk het licht absorbeert en de reflectie verdwijnt. Dit geeft een gitzwarte indruk.
De carbon nanotubes bieden volgens Melotte mogelijkheden om klanten te bedienen die actief zijn in de ruimtevaart, en die machines bouwen voor lithografie, elektronenmicroscopie, camera’s en sensoren. Maar ook in sectoren als hernieuwbare energie, waterzuivering, partikelfiltering en het waterafstotend maken van complexe oppervlakken, ziet Melotte nieuwe toepassingen.