T2 Thor Genk

Team-up van 55 bedrijven om technisch talent te trainen

In Genk hebben vorige week 55 Limburgse bedrijven een charter ondertekend waarmee ze zich bereid verklaren om intensief mee te werken aan het klaarstomen van technisch talent. Door kennis te delen, materialen te leveren, stagiairs te begeleiden, enzovoort, willen ze bijdragen om duizenden studenten van de T2-campus, die in september opent in Waterschei, meteen inzetbaar te maken voor de arbeidsmarkt.

Vanaf dit najaar worden er in Genk dagelijks 1.300 ’trainees’ verwacht van de VDAB, Syntra Limburg en de Limburgse scholen. In de gloednieuwe T2-campus (Thor Park) kunnen ze gebruik maken van labo’s, de meest moderne machines en de vakkennis van technische bedrijven. Met slechts één doel: technisch talent klaarstomen om per direct een sleutelfunctie in het Limburgse bedrijfsleven op te nemen. En dat is broodnodig, want de economie smeekt om goed getrainde technische wonderboys & girls.

Om in die missie te slagen, heeft de academische wereld de steun nodig van het bedrijfsleven. Zopas hebben alvast 55 ondernemingen zich bereid verklaard om mee te stappen in het project. Zowel grote internationale kleppers als lokale kmo’s willen met T2-campus samenwerken op 3 manieren.

“Ze doen dit ten eerste door het delen van kennis en expertise”, zegt Ruben Camps, projectleider van T2-campus. “Ten tweede plaatsen we top-infrastructuur en materialen vanuit bedrijven op T2-campus, zodat zowel trainees als andere bedrijven naar hartenlust kunnen experimenteren met ons state-of-the art machinepark. Ten derde werken ondernemingen mee door zich open te stellen voor bedrijfsbezoeken, stages, het begeleiden van eindproeven of zelfs bedrijfsprojecten waar een uitdaging voor de studenten aan gekoppeld is. Ten slotte willen we op T2 ook een netwerk zijn tussen bedrijven en tech-talenten. Door workshops, seminaries en evenementen leggen we een link tussen Limburgse toppers en het bedrijfsleven.”

Dankzij dit ecosysteem kan T2-campus heel gericht investeren in moderne technologieën en zo de regio doen groeien. Paradepaardjes op de campus worden het energie-, demo- en doehuis, het trainingssysteem voor industrie 4.0 en de 3D-printshop. Maar ook ronkende concepten zoals augmented en virtual reality, Internet of Things, smart grids, batterijtechnologie en blockchain zullen deel uit maken van het aanbod.