Schermafbeelding 2024-10-22 om 18.41.09

’t Is beter in de bouw, maar…

Zeker weten: de Limburgse bouwsector heeft het vorig jaar erg goed gedaan. Bijna alle parameters, zoals omzet, ebitda, solvabiliteit of liquiditeitsratio gingen de hoogte in, zo leert een studie van Deloitte in opdracht van Embuild. "En toch kampt de sector met enorme uitdagingen, zoals de internationale concurrentie, geopolitieke spanningen én een recordaantal aan faillissementen (+22%) bij kleine bouwbedrijven", weet gedelegeerd bestuurder Chris Slaets van Embuild Limburg.

Embuild Limburg schept -samen met Deloitte- jaarlijks een beeld over de financieel-economische toestand van de Limburgse bouwsector. Uit het verzamelde cijfermateriaal blijkt dat veel parameters er op vooruit zijn gegaan. Zo beschikken bouwbedrijven over een sterke financiële buffer. De familiale ondernemingen hebben hun winsten evenwel niet als dividend uitgekeerd, maar opnieuw geïnvesteerd in de groei van hun bedrijf. Wat opvalt in de analyse is dat zowel de omzetcijfers als de ebitda vooral bij de grotere bouwondernemingen is toegenomen. “Dat is onder meer te wijten aan het doorrekenen van de gestegen materiaalkosten, iets wat in 2023 wel mogelijk was, maar voordien niet”, weet Chris Slaets. Andere parameters die erop wijzen dat het voorbije jaar positief was, zijn de gestegen solvabiliteit (zeg maar: de gezondheid op langere termijn) en de verbeterde liquiditeitsratio.

Toch zijn er ook een aantal aandachtspunten die opvolging vereisen. “We zien bijvoorbeeld dat er meer kleine bouwbedrijven zijn die verlies gedraaid hebben”, weet Frank Schouteden, Senior Director van
Deloitte Accountancy, Accounting & Reporting. “Dat vertaalt zich onmiddellijk in het stijgende aantal faillissementen dat we in 2024 spijtig genoeg moeten vaststellen in deze categorie van ondernemingen. Er is wat dat betreft nog niet direct beterschap op komst”

Chris Slaets treedt hem bij. “Waar we vroeger in een jaar van gemeenteraadsverkiezingen een forse piek in het bouwvolume zagen, is dat deze keer uitgebleven. Er waren wel orders, maar die zijn om diverse redenen niet of veel later dan voorzien, in uitvoering gegaan. Vergunningen die op zich lieten wachten, actiecomités die de start van de werken verhinderden, het slechte weer, enzovoort. Intussen hebben wel veel van de aannemers voorraden aangelegd en hun team uitgebreid, maar als er geen uitvoering van start gaat, heb je daar helemaal niks aan…”

Embuild Limburg haalt nog een aantal aandachtspunten naar boven. “De internationale concurrentie neemt toe, de geopolitieke spanningen blijven roet in het eten strooien én het recordaantal in faillissementen baart zorgen. We noteren nu al 22% meer faillissementen bij de (doorgaans kleinere aannemers) dan in dezelfde periode van 2022”, aldus nog Chris Slaets. “Bedrijven die actief zijn in woningbouw en renovatie hebben het moeilijk, want gezinnen stellen grote investeringen uit. Met een aantal onpopulaire fiscale maatregelen op til, zal dat niet snel verbeteren. Logisch dat het VBO voorspelt dat er pas eind 2025, begin 2026 herstel mogelijk is.”

En dus roept Embuild Limburg de verschillende overheden op om te blijven investeren in woningen, gebouwen en infrastructuur. “En om via financiële stimuli de markt aan te zwengelen”, pleit de directeur.