Eric Motmans van het gelijknamige sanitair- en verwarmingstechniekenbedrijf uit Hasselt heeft bij Bouwunie Limburg de fakkel als voorzitter overgenomen van Jos Meekers van bouwbedrijf Meekers uit Tongeren. Motmans krijgt als ondervoorzitter de jonge Dries Hoebers naast zich, CEO van schrijnwerkerij Hotec in Genk.
Het nieuwe en verjongde bestuur van de organisatie met zo’n 1.100 Limburgse aannemers, ziet meteen een berg problemen op zich afkomen. De hoge prijzen voor energie en grondstoffen, en de hoge loonkosten, vreten de winstmarges weg. De leveringsproblemen voor bepaalde producten blijven aanslepen, zodat werven niet tijdig kunnen afgewerkt worden en de planning danig in de war wordt gestuurd.
Maar als eerste werkpunt plaatsen de nieuwe Limburgse voorzitter en ondervoorzitter verrassend genoeg de tanende kwaliteit in de bouw op hun agenda. “Sinds de afschaffing van de vestigingswet, die bepaalde dat een nieuwe zelfstandige niet enkel kennis van bedrijfsbeheer, maar ook kennis van de stiel moest bewijzen, gaat het alleen maar bergaf”, zegt voorzitter Eric Motmans. “Iedereen kan nu zomaar aan de slag als zelfstandige in de bouw. En dat vertaalt zich in een dalende kwaliteit van de afgeleverde werken.” Dat beaamt Dries Hoebers. “Bij Bouwunie Limburg krijgen we veel telefoontjes van particulieren met klachten. Er is geen controle meer of aannemers nog over de nodige stielkennis beschikken.”
Naar nieuw label?
Bouwunie Limburg blijft echter niet bij de pakken zitten. “We denken eraan om opnieuw een kwaliteitslabel in het leven te roepen”, zegt directeur Davy Maesen van Bouwunie Limburg. “Dat is niet enkel van belang voor particuliere klanten, die daarmee kunnen rekenen op kwaliteit, maar ook voor de aannemers zelf. Op die manier kunnen die makkelijker verantwoorden waarom er voor kwaliteit iets meer moet betaald worden.”
Zusterorganisatie Unizo Limburg gaat over een nieuw kwaliteitslabel ook overleggen met de collega’s van Embuild Limburg (voorheen Confederatie Bouw Limburg). “Het probleem treft de hele bouwsector”, zegt Dries Hoebers. Daarnaast wordt ook afgetast of er middelen uit SalkTurbo kunnen aangesproken worden. “De bouw is immers een van de speerpuntsectoren van Limburg”, zegt Davy Maesen. “De kwaliteit van de werken gaat bovendien hand in hand met de veiligheid. Ook daar merken we een verslappen van de aandacht, met veel arbeidsongevallen tot gevolg. Met meer middelen en mankracht voor de inspectiediensten, zouden de cowboys uit de sector kunnen geweerd worden.”