Omdat hij als triatleet wel graag een biertje lust, terwijl alcohol zijn trainingen niet ten goede komt, nam Genkenaar Stijn Panis een drastisch besluit. Hij gaf zijn job op en startte de eerste Belgische brouwerij die alleen alcoholvrij bier zal brouwen: Force Majeure.
Het was tijdens de voorbereidingen voor een Ironman-triatlon dat Stijn Panis de ingeving kreeg om zelf bier te gaan brouwen. “Ik bleef zin hebben in een speciaalbier, maar die alcohol was er te veel aan. En dus besliste ik zelf maar een bier te brouwen, alcoholvrij. In een ketel van zo’n dertig liter ben ik beginnen experimenteren.”
Het was wel even zoeken tot Panis de juiste smaak te pakken had. “Die waarmee je het verschil kan maken. Gelukkig kreeg ik hulp van bierdeskundigen. En dat heeft geleid tot de Force Majeure Traditional Blond. Een Limburgs speciaalbier met 0,4 procent alcohol.
Volgens de Belgische wetgeving mag je bier alcoholvrij noemen als er minder dan 0,5 procent alcohol inzit. Bier zonder alcohol is veel moeilijker te brouwen dan bier met. De lat voor het verwerkingsproces ligt een pak hoger.”
3.000 liter
Zijn baan als financieel raadgever liet Panis varen om zijn passie verder vorm te geven. Hij sloot een overeenkomst af met een brouwerij die Force Majeure in grote hoeveelheden wil produceren. “We hebben inmiddels drieduizend liter klaar staan”, zegt hij. “Daarmee stappen we naar Limburgse cafés. Ja, ik heb er echt wel vertrouwen in. Omdat België een bierland is, maar ook omdat het aandeel alcoholvrije bieren in de lift zit. In het najaar wil ik met een tweede speciaalbier op de proppen komen. Dat zal de Force Majeure Tripel zijn. Op termijn zullen er nog biersoorten bijkomen, en die worden allemaal alcoholvrij.
Bedoeling is dat we groeien en dat we, afhankelijk van de vraag en het onthaal door de bierliefhebber, steeds grotere hoeveelheden laten brouwen. Als het allemaal loopt zoals we hopen dan zullen we op termijn zelf ons bier brouwen.”