Microsoft Innovation Center (MIC) Vlaanderen zal eind dit jaar wellicht zijn doelstellingen halen. Tegen dan zal de cluster van innovatieve start-ups in de zorg, goed zijn voor 300 jobs. En dat in amper twee jaar tijd. Dat zegt voorzitter Wim Dries van MIC Vlaanderen.
De vzw MIC Vlaanderen werd twee jaar geleden boven de doopvont gehouden. Het werd een vorm van publiek-private samenwerking, met als doel de innovatie in de welzijns- en zorgsector te ondersteunen. In totaal werd er 1,344 miljoen euro bijeengehaald, waarvan 35% van de Vlaamse overheid en 30% van Microsoft. Behalve de KU en het UZ Leuven, droegen ook de steden Genk en Kortrijk actief bij. Vandaar de twee locaties van MIC Vlaanderen: Genk en Kortrijk. “De bedrijvenkribbe op C-Mine in Genk speelt immers een belangrijke rol in dit platform,” zegt de Genkse burgemeester en MIC-voorzitter Wim Dries.
Doelstelling
Bij de start was het de doelstelling van MIC Vlaanderen om minstens 30 jonge ondernemingen te kunnen begeleiden via events, workshops en andere activiteiten, en daardoor minstens 300 jobs te creëren. “Het ziet er naar uit dat we tegen het eind van dit jaar die doelstellingen al zullen halen,” zegt Dries. Op dit moment overkoepelt MIC-Vlaanderen immers al 68 start-ups. Check dus. Die stellen samen 249 (omgerekend naar voltijdse) mensen te werk. “Dat gaat de goede kant op.”
De deelnemende bedrijven zijn actief in zeer uiteenlopende werkvelden, zoals valdetectie, eenvoudig online bestellen of hartbewaking op afstand. “De resultaten zijn alvast van aard om dit project voort te zetten,” meent Dries. “Er zit veel potentie in. Maar wellicht moeten we ook de zorgsector zelf nog in dit project betrekken.”