Dat de energieprijzen doen duizelen, weet intussen iedereen. Het moment is dan gekomen om alternatieve voorzieningen in de markt te zetten, zoals de grote spiegels waarmee het Genkse Azteq zonnestraling omzet in thermische warmte. De start-up van Koen Vermout, Peter Vandeurzen en Kari Ven is een pionier in deze technologie. “Elke paraboolspiegel heeft een brandlijn. Door het zonlicht op een plek te concentreren kunnen we temperaturen bereiken van 400 graden”, legt CEO Koen Vermout uit. De thermische energie kan bijvoorbeeld gebruikt worden in chemische bedrijven en brouwerijen, maar ook voor stadsverwarming.”
Het is precies voor een brouwerij dat het Genkse Azteq (Thor Park) nu het eerste buitenlandse project gaat uitvoeren. In het Sevilla schakelt de brouwerij van Heineken voor de productie van stoom over van aardgas op een installatie met paraboolspiegels. “In Spanje schijnt de zon gemiddeld 2.000 uur per jaar. Als je weet dat we een rendement tot 60 procent van de energie uit de zon kunnen omzetten, weet je dat we voor onze klanten gigantische besparingen kunnen realiseren.”
Het spiegelpark in Sevilla is volgens De Tijd 43.000 vierkante meter groot en gaat meer dan 11 miljoen euro kosten. Het is de eerste grote opdracht voor Azteq in het buitenland. In ons land worden onder meer in Turnhout en Oostende al grote zonnespiegelparken uitgebaat.