We gaan terug naar oktober 2020, midden in de coronapandemie. Jeffrey Dirkx van drankenhandel Depot 30 beslist -na aandringen van zijn klanten- om een specifieke tak voor horeca-wijnen op te richten. Hij neemt hiervoor Lesley Groven onder de arm, sommelier van beroep, en dochter van gekende Hasseltse wijnhandelaar Jean Groven, die 10 jaar geleden overleed. Het nieuwe bedrijf krijgt de naam Horavin en neemt direct een vliegende start.
Een jaar later kan Horavin terugblikken op een fenomenaal traject. “We hebben intussen een aanbod van meer dan 200 wijnen die specifiek voor de horeca zijn bestemd”, legt Jeffrey Dirkx uit. “Het gaat van goedkopere huiswijnen tot zeer exclusieve pareltjes. Dat we ons toeleggen op deze nichemarkt, wordt erg gewaardeerd. Vooral het verhaal achter iedere fles is heel waardevol. De input die onze horeca-klanten van onze sommelier krijgen, gebruiken ze zelf om de achtergrond te schetsen bij de eindconsument. Met die beleving maken ze het verschil. En daarom doen ze graag zaken met Horavin.”
Het succes vertaalt zich in een fenomenale verkoop. “In ons eerste jaar hebben we zo’n 300.000 flessen aan de man gebracht. En daar zijn we uiteraard heel tevreden mee, zeker omdat de horeca sinds onze opstart te lijden heeft onder de beperkende coronamaatregelen. Het kan dus alleen maar beter worden!”
Tot slot nog dit: sommelier Lesley Groven heeft zopas 420 exclusieve flessen wijn op de markt gebracht met de naam en het embleem van haar vader Jean. Een eerbetoon aan de wijnhandelaar die exact 10 jaar geleden overleed (zie foto).