The Safe Group

Spectaculaire tool uit Hasselt gaat politie slimmer maken

Nog dit najaar wil The Safe Group, een snelgroeiende onderneming uit Hasselt met specialisatie in beveiligingstoepassingen, een innovatieve tool klaar hebben waarmee de politie sneller en efficiënter de misdaad te lijf kan gaan.

Het nieuwe initiatief van The Safe Group werd maandag voorgesteld in Hasselt. Het gaat om een visuele tool die in de meldkamer van politie- en andere hulpdiensten kan gebruikt worden. Er zijn toepassingen aan gekoppeld zoals camera’s, personentrackers, voertuigtrackers, digitale borden, smartphones, sensoren, enzovoort. Alle data zullen getoond worden op één digitale kaart van de zone. Bijvoorbeeld: Als er zich een incident voordoet op locatie A en in die buurt ook een bewakingscamera hangt, zullen de beelden automatisch tevoorschijn komen, zodat de hulpdiensten beter kunnen inschatten welke interventies precies nodig zijn. Aan de hand van voertuigtrackers, krijgen de dichtstbijzijnde hulpverleners meteen een melding met de juiste gps-route naar het incident. Indien gewenst kunnen aanrukkende ploegen de beelden ontvangen van de situatie, zodat ook zij alles proactief kunnen inschatten. Info over geseinde voertuigen die langs ANPR-camera’s in de buurt passeren, zal meteen beschikbaar zijn. Enzovoort.

“Door deze verschillende technologieën te koppelen, kunnen hulpverleners dus veel sneller en gerichter tot actie overgaan”, zegt (de jarige) zaakvoerder Ilja Theuwissen. “Politiezone Limburg Regio Hoofdstad zal als eerste de nieuwe technologie uitvoerig testen. Met onder andere haar intelligent cameranetwerk in Hasselt, dat in 2017 uitgerold werd door The Safe Group, beschikt deze politiezone over de juiste kennis en middelen om met de nieuwe tool aan de slag te gaan. Na de ontwikkeling zullen we vanaf dit najaar praktijktests kunnen doen.”

(*) Dit project is één van de tien eersten dat innovatiesteun heeft ontvangen uit het nieuwe provinciale subsidiefonds. In de pot zit 1,35 miljoen euro om Limburgse kmo’s te ondersteunen bij hun innovatieve trajecten. Meedoen voor de volgende oproep kan tot 30 april. Meer info via deze link.