Raf, Gjislain, Jerome

Smaakvol sap van het vat naar de fles

Op het hellende dak van Corda Bar werden zopas de druiven geoogst die na verwerking moeten zorgen voor 300 flessen C@va Corda, een sprankelende wijn die volgens een innovatief technologisch concept zal worden gemaakt. Intussen is ook de eerste witte wijn, gemaakt van de eerste oogst op het Corda-dak, klaar voor consumptie. De bedrijven die op de campus zijn gevestigd, krijgen elk een gratis flesje.

Druiven telen in potten, die aan elkaar vastgemaakt zijn op een hellend dak, en dat midden tussen de bedrijven, ergens in Hasselt? Het was een zot idee waar gekende wijnbouwers als domeinen Hoenshof en Jerome Winery wel een uitdaging in zagen. Samen met onderzoekers van de Universiteit Hasselt werd een proefproject opgezet om aan te tonen dat het mogelijk is om aan wijnbouw te doen op een beperkte oppervlakte en op een plaats die initieel niet als ideaal omschreven zou worden voor wijnbouw.

Het resultaat is nu zichtbaar: nadat de potten met de wijnranken een half jaar indoor werden gepamperd, en de verdere rijping op eikenhouten vaten kon plaatsvinden, is er een kwalitatieve witte wijn van gemaakt: de Ch@teau Corda. De eerste flessen zijn inmiddels beloofd aan 250 bedrijven op Corda Campus. De overige 100 flessen worden per glas verkocht in Het Cordaat. “We hebben een jaar benieuwd afgewacht hoe de wijn precies zou smaken, want het is en blijft een proefproject”, zegt Raf Degens, CEO van Corda Campus. “Maar: het resultaat mag er zeker zijn: de wijn is smaakvol en kwalitatief. Bovendien hebben we ook gemerkt dat de bedrijven op onze campus erg nieuwsgierig zijn naar het resultaat, maar ze het ook fijn vonden toen de wijnranken terug ‘thuis kwamen’ na een half jaar te overwinteren in de loods. Het is mooi om te zien hoeveel belangstelling er is voor de evolutie van de wijngaard en het traject dat er wordt afgelegd.”

Bubbels onder de brug

Intussen is ook de tweede oogst al gebeurd. Leerlingen van Hasseltste Hotelschool hebben vrijdag de druiven van de Souvignier Gris geplukt die binnen afzienbare tijd zullen zorgen voor de eerste 300 flessen C@va Corda. Een spannende operatie… “Het is altijd afwachten welke impact het weer zal hebben op de wijnranken”, zegt Ghislain Houben, professor aan de UHasselt. “Het feit dat we alles van dichtbij kunnen opvolgen en perfect weten hoe de samenstelling van de druif eruit ziet, zorgt ervoor dat we steeds voor de beste variant gaan. De waardes van deze oogst zijn ideaal voor een mousserende wijn.” We weten u volgend jaar iets te zeggen na de volgende wine tasting…