Scopr.ai is al de tweede start-up van de Looise interieurarchitecte Caroline Gysels (35). Zij verdiende haar strepen onder meer bij bouwbedrijven BAM Interbuild en Jaraco, en als projectleider bij H&M. “Ik heb er allemaal mee te maken gehad: van ruwbouw en afwerking, over industriebouw en projectmanagement tot calculatie. Ik heb ook zelf een aantal woningen gekocht, gerenoveerd en opnieuw verkocht”, vertelt ze over zichzelf. “Drie jaar geleden begon ik als zelfstandige met Renovaidme. Ik begeleid daarbij renovatieprojecten en neem alle zorgen van de opdrachtgever over: organisatie en coördinatie van de werken binnen de afgesproken budgetten.”
Vochtproblemen
Goed een jaar geleden ontstond daaruit een nieuwe start-up: Scopr.ai. Bij het Vlaamse aanspreekpunt voor ondernemers Vlaio werd subsidie gevonden om een app te ontwikkelen die particulieren, maar ook projectontwikkelaars en kredietverstrekkers, snel verder helpt en hen volledig ondersteunt in het renovatietraject. Het subsidiegeld wordt ook gebruikt om een eigen AI-model te ontwikkelen, om snel en accuraat vochtproblemen, scheuren, verborgen ruimtes en al dan niet verborgen gebreken op te sporen. “Via een scan met foto’s en video’s van het dak is Scopr nu al in staat om snel uit te maken of het dak aan vernieuwing toe is, en of de dakafwerking en dakstructuur nog in orde zijn”, legt Gysels uit.
Levensvatbaar
Scopr.ai, gevestigd op de Hasseltse Corda Campus, heeft met de app ondertussen de status van MVP bereikt: een minimum viable product of minimaal levensvatbaar product waarvoor ondertussen partnerships zijn afgesloten met een aantal bekende kredietverstrekkers. Dat moet ook voorstellen opleveren om de app nog te verfijnen. Voor de waardering van het vastgoed is een deal gesloten met Immoparse, dat zijn uitgebreide databronnen rond vastgoed ter beschikking stelt van de app. “Wij zijn nu bezig met de laatste bugs eruit te halen en de app verder te optimaliseren”, zegt Gysels.
Ooit helemaal gratis
Scopr zal ter beschikking worden gesteld aan particulieren en professionelen zoals projectontwikkelaars en kredietverstrekkers. “Particulieren kunnen de app voor 75 procent gratis gebruiken. Willen ze ook een uitgebreid rapport over de huidige waarde van het pand, de toekomstige waarde na renovatie en een geadviseerd bod, dan betalen ze daar 75 euro extra voor. Een volledige renovatiemeetstaat kost nog eens 200 euro. Professionals betalen via een abonnementsformule voor het gebruik van de app”, legt Gysels uit. “Maar op langere termijn is het de bedoeling om de app helemaal gratis te maken en een marketingmodel rond de app te ontwikkelen.”
Beste waarde
Begin 2025 wordt de officiële lancering voorzien. “Scopr beschermt kandidaat-kopers, ongeacht hun kennis van de bouw, door de staat van het pand, de wettelijke verplichtingen, het budget en de prioriteiten van de koper in kaart te brengen. Uiteindelijk genereert de app een gedetailleerd rapport met alle benodigde informatie om een weloverwogen bod uit te brengen. Het stelt kopers in staat betere deals te onderhandelen en onverwachte uitgaven te vermijden. Door Scopr te gebruiken, kunnen huizenkopers eigendommen kopen met het vertrouwen en de inzichten van een professionele vastgoedontwikkelaar, waardoor zij de beste waarde voor hun investering krijgen”, maakt Gysels zich tot slot sterk.