2016.13+Campus+Meir_hoek+gebouw+L_20201005_optie3

Slechte verliezers moeien zich in Limburgs vastgoedproject

Twee concurrerende vastgoedgroepen hebben een bezwaar ingediend tegen de ambitieuze herbestemming van het prestigieuze Proximus-gebouw op de Meir in Antwerpen. In het zicht van de beslissing over de vergunning, proberen ze daarmee stokken in de wielen te steken van de Limburgse ondernemingen Kolmont (familie Tans) en Urbicoon (Machiels-Smeets-Vluymans), die tientallen miljoenen willen investeren om er zowel 7.000 studenten van de KdG-Hogeschool als een luxewarenhuis in onder te brengen.

Het voormalige Proximus-gebouw op de Antwerpse topwinkelstraat Meir werd na een aanbesteding gekocht door Kolmont en Urbicoon. Een aantal andere kandidaten, waaronder ten minste één van de klagers van vandaag, beten toen in het zand. De Limburgse vastgoedspecialisten toonden zich meteen erg ambitieus om de uitgestorven hoek van de Meir nieuw leven in te blazen. Met de Karel de Grote Hogeschool werd een overeenkomst bereikt om een oppervlakte van 28.000 vierkante meter te reserveren als thuishaven voor zo’n 7.000 studenten. Leven in de brouwerij… Nog eens 11.000 vierkante meter wordt vrijgemaakt om er een luxewarenhuis, genre Harrods, in onder te brengen. “Een uitstekend idee, dat de grandeur van de Meir als prestigieus winkelgebied moet herstellen”, vindt retailexpert Gino Van Ossel. In april moet het Antwerpse stadsbestuur een oordeel vellen over de Limburgse vergunningsaanvraag.

Enter: de concurrentie. Zo heeft het Nederlandse ProWinko een bezwaar ingediend tegen de plannen. De groep, die overal in Europa op toplocaties eigendommen wil verwerven, was zelf kandidaat om het Proximus-gebouw te kopen. Nu dat is mislukt, wordt argwanend uitgekeken naar de combinatie die het laken naar zich toe wist te halen.

Een ander bezwaar komt van de Waalse selfmade-man Rocco Marotta, eigenaar van een aanzienlijk imperium aan commercieel vastgoed, waaronder een tiental panden op… de Antwerpse Meir. Omdat diverse van deze panden leeg staan (o.a. twee voormalige winkels van H&M) vreest ook hij de concurrentie van het Limburgse project.

Andere concurrenten, zoals Redevco, hebben geen bezwaar ingediend, maar laten zich kritisch uit. “Het idee van een department store is misschien een drogreden om een vergunning te krijgen voor bijkomende retail”, zegt Filip De Bois van Redevco in De Tijd. “Als daar nog een Action, Zeeman of Lidl komt, krijgen we geen op- maar een afwaardering van de Meir.” Redevco verhuurt nota bene zelf een nabijgelegen pand aan dat andere luxewarenhuis: Galeria Inno…

Kolmont en Urbicoon blijven kalm onder de bezwaren. “Ons project Meir Corner ligt in het midden van het winkelgebied van Antwerpen. Vandaag is dat qua uitstraling een grijze zone, maar het moet een baken worden voor het Antwerpse stadscentrum”, zegt Frank Tans, die er alle vertrouwen in heeft dat het Antwerpse stadsbestuur de bezwaren weet te kaderen en zal kiezen voor het positieve project voor Antwerpen.