1.000 euro aan opties uitgeven voor een bedrijfswagen is voor de meeste CEO’s geen probleem. Idem voor een gsm of pakweg een boormachine. Maar aan een ergonimische bureaustoel? Ho, maar. Nochtans zijn de voornaamste redenen van werkverlet rug-, nek-, schouder-, pols- en elleboogklachten als gevolg van een verkeerde – veelal voorovergebogen – zithouding. “Zonde, want je kan beter aan preventie doen door degelijk ergonomisch materiaal aan te schaffen. Curatief is er veel minder mogelijk. Een geen gezonde werkplek levert 10 tot 15 % productiewinst op”, stelt Stijn Lespoix van Sit & Sleep.
Het duurt al snel acht weken om te herstellen van een herniaoperatie. Daarvoor zijn veelal episodes van lumbago of zenuwpijn vooraf gegaan waarbij er ook sprake is van werkverzuim. “Wat de meesten dan niet meerekenen, is de tijd die de werknemers langs hun bureau staan om zich te strekken. Tel dit allemaal samen en je komt aan een groot productiviteitsverlies. Bovendien haalt een vervanger nooit het rendement van een ervaren en goed opgeleide collega. Allemaal extra kosten die je moet maken als je niet investeert in een goed gezondheidsbeleid naar houdingsgebonden klachten toe. De meeste bedrijfsleiders komen pas naar hier al er zich rugklachten voortdoen. Zonde, want je kan het voorkomen”, stelt Lespoix.
Hernia
Lespoix hekelt de mentaliteit op vlak van een gezonde zithouding in bedrijven. “Als er dan iemand met een hernia is, leveren wij een aangepaste stoel en bureautafel. Zijn negen andere collega’s krijgen niets of moeten zelfs wachten totdat zij problemen of aangepast meubilair krijgen. En aangepast meubilair is echt geen voeten- of polsbankje. Dat helpt niets”.
Wielertoerist op de werkplek
Wat volgens Sit & Sleep wel helpt zijn een goede bureaustoel met een open heuphoek (circa 110 graden) en een tafel die je op hoogte kunt instellen. “Vergelijk het met wat een wielertoerist ook doet. Die stelt zijn zadel en stuur perfect op zijn lengte af. Het verschil is dat hij zijn fiets enkel op zondagvoormiddag gebruikt, maar wel vijf dagen per week aan zijn bureau zit. Waarom zou je dat laatste dan ook niet op punt afstellen?”
Stoel en tafel
Zijn belangrijkste raad is om te focussen op de werkplek als geheel. “Kijk naar de tafel en de stoel. Je mag nog zo’n goede zit/statafel hebben als je wil, maar daar ben je niets mee als de stoel niet voldoet. In Vlaanderen staan we onvoldoende stil bij onze werkplek terwijl in Scandinavië iedereen een werkplek op maat heeft. Daar is het denkproces meer gericht op preventie en comfort. Hier zitten we met een cultuur van vooral bedrijfswagens. Een bureaustoel van 1.000 euro dat vinden we dan weer veel geld. Nochtans krijg je hier op elke stoel een omniumgarantie van tien jaar. Waar vind je dat nog? Gemiddeld gaat een stoel twintig jaar mee. Dan is het belachelijk weinig geld als je het over het verloop van tijd bekijkt. De productiewinst is 15 % en dat zijn niet mijn woorden, maar er bestaan voldoende studies over. Bereken gerust het terugverdieneffect en aarzel niet om hier eens te komen kijken of een stoel mee te nemen voor een gratis test”, besluit Lespoix.
Sit & Sleep
Genkersteenweg 299, 3500 Hasselt
011 76 54 76
www.sit-and-sleep.be