De redenering voor het bedankje is dat de bedrijven die 10, 20, 30,… of zelfs meer dan 100 jaar bestaan in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de welvaart van onze provincie. “Het is door hun veerkracht en blijvend engagement dat ze de ruggengraat van ons economisch weefsel vormen”, zeggen Voka-voorzitter Karin Van De Velde en gedeputeerde Tom Vandeput. “Daarom worden de jubilarissen stevig in de bloemetjes gezet.”
De drie oudsten kregen zopas een uitgebreide delegatie over de vloer. Zo mag Sibelco uit Lommel zich met 150 lentes de oudste jubilaris van dit jaar noemen. De onderneming werd opgericht in 1872 om de rijke afzettingen van kwartszand te ontginnen in de Vlaamse Kempen. Het zand werd gebruikt door lokale kristalmakers, cementfabrieken en glasblazerijen. De ontdekking betekende economische voorspoed voor steden als Mol, Lommel, Dessel en bij uitbreiding de hele Kempen. Anderhalve eeuw later is Sibelco een wereldspeler op het vlak van ontginning, transformatie en levering van speciale industriële materialen en mineralen. Met 120 productiesites in 31 landen en 5.100 medewerkers heeft de onderneming een blik op de wereld, al blijven de wortels stevig verankerd in het Limburgse zand.
Ook in de eregalerij: Fryns Distillery (foto). Guillaume Fryns startte in 1887 de stokerij G. Fryns in de Hasseltse Lombaardstraat. De Limburgse onderneming kende een bewogen historisch parcours. Zo moest het bedrijf zijn activiteiten na WO II volledig heropbouwen. Door een sterk staaltje van creatief ondernemerschap en het out of the box-denken werd het een succesvolle expansie. Nadat het bedrijf in 1995 verhuisde van Hasselt naar Gent, is Fryns na 25 jaar opnieuw waar het thuishoort: in Hasselt. Met Michel Fryns – én dochter Céleste als eerste vrouwelijke telg van de familie – zit het familiebedrijf intussen al aan generatie vijf. Fryns Distillery doet al 135 jaar waar het goed in is: het maken van jenever van topkwaliteit én dat op een innovatieve wijze.
Op 25 mei 1897 werd de eerste patiënt opgenomen in het ziekenhuis Sint-Jozef in Bilzen. In de beginperiode was de zorgverlening verweven met het leven van de zusters. Het zwaartepunt van de behandeling lag op de ondersteuning van de geesteszieken. Na de intrede van therapieën en medicatie ontstond er een totaalaanpak gericht op de specifieke noden van de patiënt. Die aanpak is 125 jaar later nog steeds het fundament voor de werking van het Medisch Centrum Sint-Jozef. Centraal staan de zorg en begeleiding van psychiatrische patiënten. Door steeds op zoek te gaan naar nieuwe technieken en zorgontwikkelingen probeert het centrum innovatief te zijn in zijn missie om mensen met een psychiatrische problematiek zoveel mogelijk van hun autonomie terug te geven.
In het idyllische decor van het Kasteel van Ordingen (Sint-Truiden) worden al de jubilarissen in de watten gelegd op 24 augustus. Tijdens een groot zomers netwerkevent zal een ensemble van Limburgse sterrenchefs zijn beste beetje voorzetten. Inschrijven is nog mogelijk.