Hoe, wie, waar, wat… malaise in de retail? Bij Shopping 1 in Genk mochten de winkeliers vorige maand evenveel bezoekers verwelkomen als in september 2019. “We zitten dus opnieuw op het pre-coronaniveau”, zegt Ine Beeterens, Head of Operations van vastgoedeigenaar Wereldhave Belgium. Uit een bevraging van Unizo Limburg blijkt dan weer dat de shoppers toch nog worstelen met de coronamaatregelen en het ‘back to normal’ nog eventjes zal duren.
Er is in de retail klaarblijkelijk een flinke inhaalbeweging aan de gang. Wereldhave Belgium, dat diverse winkelcentra in het land bezit en beheert, merkt sinds juni een stijging van het aantal bezoekers met 8 procent. “En dit ondanks de verstrengde veiligheidsmaatregelen met de beperking van bubbels. Bovendien hebben méér nieuwe winkels de deuren geopend dan dat er gesloten werden.” En dit terwijl er toch voor een grote ramp werd gevreesd in de detailhandel.
Voor Shopping 1 in Genk was de voorbije zomer minder spectaculair. Daar bleef het aantal bezoekers stabiel. “Het is pas sinds vorige maand, september, dat we in Limburg een opmerkelijke stijging vaststellen”, aldus nog Ine Beeterens. “Er zijn nu zelfs meer klanten dan vorig jaar, toen er nog geen sprake was van corona.” Ook in Genk zijn er overigens nieuwe winkels bijgekomen: Spronken Orthopedie, Hawaian Pokebowl, Belgafone en CDKN.
Wat vinden de bezoekers?
Dat de detailhandel toch nog worstelt met de coronacrisis, blijkt uit een grote bevraging van Unizo Limburg naar aanleiding van het Weekend van de Klant. De bezoekers van de winkels geven aan dat:
– 3 op 4 heeft de favoriete fysieke winkel(s) gemist tijdens de lockdown.
– 7 op 10 shopt nog niet hetzelfde als vroeger: 2 op 3 gaat nog altijd minder, 1 op 2 vindt het niet meer leuk door alle coronamaatregelen, 4 op 10 is bang om besmet te worden en 1 op 4 blijft meer online kopen.
– 7 op 10 heeft door de coronamaatregelen minder zin om een fysieke winkel te bezoeken.
– 9 op 10 vermijdt drukke winkelstraten.
– Toch voelt 2 op 3 zich veilig in de winkels.
– Qua winkelbeleving worden door de coronamaatregelen het meest gemist: shoppen met vrienden/vriendinnen (door 3 op 10), kunnen genieten van proevertjes of drankjes tijdens het shoppen (3 op 10) en gewoon shoppen met het gezin (1 op 4).
– Wat de voorbije maanden minder uitgegeven werd aan shoppen, zal in hoofdzaak gespaard worden (6 op 10) of aan andere dingen uitgegeven worden (1 op 4). Slechts 1 op 10 zal dat uitgestelde shoppingbudget gebruiken om te shoppen.
– 1 op 4 koopt bewust bij Belgische webshops. 4 op 10 let niet op de herkomst van webshops. 1 op 4 koopt niet online.
– 8 op 10 betaalt meer met de kaart dan voor corona. 4 op 10 betaalde voorheen nooit contactloos en nu wel.