Schuldeisers Sentower willen verkoop verhinderen

Een groep van aannemers die destijds hebben meegebouwd aan het hippische centrum Sentower Park in Opglabbeek, gaat via juridische weg de verkoop proberen te verhinderen. Ze pikken het niet dat zij samen nog zo’n 2,7 miljoen euro tegoed hebben van investeerder-eigenaar Erik Schildermans, terwijl de kandidaat-koper van het centrum alleen de activa, en dus niet de schulden wil overnemen.

In september vorig jaar, nog geen jaar na de officiële opening, zette ondernemer Erik Schildermans zijn paardensportcentrum Sentower Park te koop. Hij wou zich naar eigen zeggen richten op zijn ander bedrijf ES Tooling, dat hij in 2013 had teruggekocht van de Amerikaanse multinational Dentsply. Intussen werd er voor Sentower Park bescherming tegen de schuldeisers aangevraagd (WCO), aangezien er nog heel wat aannemers (maar ook de bank en Erik Schildermans zelf) niet waren betaald. Zelfs nu er eind februari met de Brabantse familie Meynaerts een principe-akkoord is afgesloten voor een overname, dreigen de schuldeisers in de kou te blijven staan.

Ze reageren fors: “In plaats van de vennootschap en de schulden over te nemen, worden alleen de activa verkocht,” stellen de zaakvoerders van bedrijven als Henri De Coster, Ivo Gijbels, Laswerken Nijs, KTS Projects, ML Technics, Duo-Gevels en nog een aantal anderen. “Wij zijn totaal niet betrokken bij deze constructie. Men heeft ons laten weten dat we maximaal mogen hopen op 20 tot 25 procent van de openstaande facturen. Op een som van samen 2,7 miljoen verliezen we dus enorm veel geld. Velen van ons hebben het water aan de lippen staan. Dit terwijl men laat uitschijnen dat met de overname alle problemen van de baan zouden zijn.”

Failliet
De aannemers tonen allemaal dagvaardingen, vonnissen van rechtbanken, deurwaardersexploten en vooral veel sms’en van Erik Schildermans waarin hij belooft de schulden spoedig te zullen betalen en vraagt om uitstel van de gerechtelijke procedures. “We zijn zo dom geweest om hem te geloven,” stellen de aannemers. “We hadden veel eerder ons geld moeten opeisen. Dan was Sentower Park zelfs nooit opengegaan of vlak daarna failliet verklaard. Nu voelen we ons allemaal opgelicht. We gaan ons verenigen en via juridische weg proberen de verkoop te verhinderen. We hebben nog liever dat de zaak failliet gaat dan dat er gewoon wordt verdergewerkt in de infrastructuur die wij geleverd hebben, maar nooit voor betaald werden. Wij begrijpen niet dat zoiets allemaal kan. Dat wij de dupe dreigen te worden, en de job van zo’n 130 mensen op het spel staat, schijnt niemand iets te deren. The show must go on…”


Erik Schildermans: “Heb er alles aan gedaan”

“Het klopt dat ik geruime tijd heb gezocht naar een oplossing voor de betaling van alle aannemers,” zegt Erik Schildermans in een reactie. “We hebben vaak samengezeten om de mogelijke opties te bespreken. Maar de aannemers zelf treft ook schuld bij het uitblijven van een resultaat. Het heeft zeker vier maanden aangesleept vooraleer ze wisten welke regeling ze wilden. En toen was het plots te laat, want de bank vond het welletjes, waardoor we de WCO moesten aanvragen. Het dossier is sindsdien in handen van de gerechtsmandatarissen. Ik heb er bijgevolg zelf geen vat meer op. Ik vind het ook heel spijtig hoe het gelopen is. Hoe de zaak nu verder wordt afgehandeld, valt echter buiten mijn bevoegdheden.”