Winnaar-Cornet-Beer-Food-Pairing-Award-Raf-Sainte-L-en-Peter-Buelens-PR-Brouwerrij-Palm-Rodenbach-R-

Sainte schenkt hemelse combinaties, vindt Cornet

Cornet, het biermerk uit de (trekpaarden)stal van de familie Swinkels (Palm, Rodenbach, Bavaria,…) heeft Raf Sainte van restaurant De Gebrande Winning in Sint-Truiden, de Beer & Food Pairing Award toegekend. Het is een erkenning voor de unieke manier waarop de Limburgse chef zijn gerechten combineert met bieren.

Bier heeft de laatste jaren een bijzondere plaats in de gastronomie veroverd. De intrede van bier-sommeliers en een aparte bierkaart zijn daarvan het bewijs. Jaarlijks gaat Bierpassie Magazine, met de steun van biermerk Cornet, op zoek naar een restaurant of brasserie waar Beer & Food Pairing ter harte wordt genomen. De jury reikt dit jaar de award uit aan de 47-jarige Raf Sainte van De Gebrande Winning uit Sint Truiden. Raf volgde zijn koksopleiding aan Hotelschool Ter Hercke. Voor hij in 2014 zijn eigen restaurant opstartte, werkte hij als kok in onder meer het Scholteshof, golfclub Sint-Joris Winge, de Goei Goesting en Kookpunt. Raf Sainte is niet aan zijn bier-proefstuk toe, want Gault & Millau bekroonde De Gebrande Winning al drie jaar lang als beste bierrestaurant in België. Restaurantgids Michelin loofde hem voor ‘de beste bierkaart’ en zijn restaurant staat op nummer drie in de Ratebeer-ranglijst van de beste bierbestemmingen ter wereld.

Waarom Raf Sainte ook deze keer won? “De chef gaat niet alleen in de keuken op geïnspireerde wijze met bier aan de slag, maar maakt er ook een erezaak van om gefocust en toegewijd bier aan tafel te serveren, met aandacht voor compatibiliteit én de interactie tussen drank en gerecht.” Voila. En de winnaar van de Winning zelf: “Ik werk graag met bier in de keuken. In vergelijking met wijn heeft bier een breder smaken-spectrum en dat geeft je als chef natuurlijk meer mogelijkheden.” En dus