Limburg telt een tweehonderdtal maakbedrijven die maatwerk leveren of kleinere aantallen produceren. De markt vraagt steeds vaker om gepersonaliseerde producten met een snelle levertijd tegen een zo laag mogelijke prijs. “Maatwerk is arbeidsintensief, er is een hoge loonkost en automatisatie kost veel geld”, klinkt het bij Bart Verlinden van Sirris. “Slim automatiseren via cobots zou die kosten kunnen drukken. Zo kunnen cobots repetitieve en fysiek zware taken overnemen, waardoor het werk nauwkeuriger wordt uitgevoerd. Die cobot zal de operator niet vervangen, maar samenwerken met die operator.”
Toch zetten de Limburgse maakbedrijven vandaag nog niet massaal de stap naar cobots. Vooral het programmeren van de cobot schrikt af, maar ook de veiligheid en de investering om zo’n systeem te integreren.
“Een cobot kan je kopen vanaf 20.000 euro, maar om die cobot ook te integreren in het productieproces heb je zo’n 70.000 tot 100.000 euro nodig. Dat is veel geld”, zegt Bart Verlinden. “Toch is het de investering waard, want als de cobot het saaie werk kan doen, kan de operator zich focussen op die taken die een toegevoegde waarde geven aan het eindproduct. Uit onze haalbaarheidsstudies blijkt dat dit de productiviteit kan verhogen met een factor 3.”
Mobiele cobot
Om de Limburgse maakbedrijven over de streep te trekken lanceert POM Limburg, samen met Sirris, SyntraPXL en enkele Nederlandse partners het project Cobotassist.
“Met dit project gaan we maakbedrijven informeren over de technische mogelijkheden van cobots, om een deel van hun nabewerkingsproces te automatiseren”, zegt gedeputeerde en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput. “Daarvoor pompen we 2,8 miljoen euro in dit project.”
“We gaan onder meer een mobiele cobot bouwen, die we binnen een bedrijf kunnen integreren in het productieproces”, aldus nog Bart Verlinden van Sirris. “Zo kunnen we meteen op de werkvloer testen of de cobot een geschikte oplossing kan zijn, vooraleer het bedrijf zelf een investering moet doen. De medewerkers die met de cobot moeten samenwerken, worden door ons opgeleid en we bekijken ook de veiligheid. Deze test kost het bedrijf geen eurocent, maar in ruil vragen we wel dat deze bedrijven hun ervaringen delen met andere bedrijven.”