unitree dogs corda pxl (Foto: Sven Dillen)

Robot-honden leiden bezoekers rond op Corda Campus

Ze zien er warempel uit als een echte honden, maar het zijn robots op 4 poten... De nieuwste speeltjes van de Corda Campus zullen worden ingezet om mee te lopen met bezoekers naar ieder plekje op de campus. Het autonome dier kan trappen nemen, de lift bedienen, stoppen voor een auto en zelfs een dansje placeren. Onderzoekers en studenten van Hogeschool PXL, die de robots geprogrammeerd hebben, zien er nog veel meer toepassingen in, bijvoorbeeld als gids in een museum.

Robots op wieltjes, die door de lobby van een hotel of de inkomhal van een bedrijf rijden, bestaan al langer. Maar de wieltjes hebben hun beperkingen, zodat ze niet op elk terrein kunnen ingezet worden. Een alternatief is de Unitree Dog, een robot van Chinese makelij, die op 4 poten loopt en er ook uitziet als een hond. Het toestel, dat voor zo’n 15.000 dollar al heel wat standaardfuncties heeft, is nu door een team van Hogeschool PXL Smart ICT gepimpt tot een multifunctionele robot. Met een hoge funfactor… Corda Campus ziet wel brood in de bewegende hond, en gaat twee exemplaren inzetten om bezoekers te begeleiden naar hun plaats van afspraak. De camera’s en sensoren waarmee ze zijn uitgerust herkennen de weg en lopen voorop tot aan de bestemming. De artificiële intelligentie, geprogrammeerd door de onderzoekers van Hogeschool PXL, brengt de robots nodige terreinkennis en het reactievermogen bij.

“Deze spitstechnologie past perfect in het DNA van onze campus”, zegt Raf Degens, algemeen directeur van Corda Campus. “We omarmen de nieuwste technologie en zijn dan ook de geknipte plaats om te experimenteren met de mogelijkheden van deze Unitree Dogs.”

Het proefproject op Corda Campus moet leiden tot de ontwikkeling van gelijkaardige robots die voor heel wat andere toepassingen zullen kunnen ingezet worden. “Denk bijvoorbeeld aan een hond die door een natuurgebied kan lopen om sluikstorten te detecteren”, zeggen onderzoekers Robin Schrijvers, Sam van Rijn en Tim Dupont. “Of als er spraak wordt toegevoegd (bv. via Chat GPT), kan de hond dienen om bezoekers door een museum te begeleiden. De opties zijn talrijk.”

Het hele onderzoek wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid (Vlaio) en loopt tot december 2023. Voor een video: zie hieronder!