“We zijn gaan zoeken naar een oplossing voor de fysieke klachten waar onze mensen mee kampen”, zegt Franco Marchetta, CEO van Marchetta Woningbouw. “De snelbouwstenen waar we sinds jaar en dag mee werken, wegen 13 kilo en moeten manueel opgetild worden om er binnenmuren mee te metselen. Dat zo’n loodzwaar en repetitief werk na vele jaren zorgt voor rugpijn en andere ongemakken, is heel normaal. Maar onze mensen zijn ‘harde jongens’, die niet snel klagen en vanuit de liefde voor het vak en het bedrijf, toch elke dag het volle pond blijven geven. We moesten hen helpen en zijn daarom gaan zoeken naar een efficiënt alternatief.”
Instroom jongeren
Marchetta botste echter op de limieten van de R&D-capaciteit die een kmo heeft. “Bovendien hebben we geen tijd en kennis om metersdikke subsidiedossiers op te stellen. Vandaar dat de provinciale innovatiepremie voor ons een laagdrempelige formule was om de ontwikkeling van Robbie te kunnen doen.” Marchetta ontving 50.000 euro steun van Provincie Limburg. “Deze middelen helpen niet alleen om innovatie te stimuleren”, zegt gedeputeerde van Economie, Tom Vandeput. “In dit geval betekent het ook een grote ergonomische vooruitgang, waardoor jongeren sneller geneigd zullen zijn om een carrière in de bouwsector te overwegen.”
Ook voor concullega’s
Speciaal voor Robbie heeft het West-Vlaamse Dumoulin Bricks een XL-steen van 50×50 cm ontwikkeld. De cobot kan 2 stuks hiervan tegelijk opnemen en plaatsen, zodat met 1 handeling een halve m2 binnenmuur wordt gebouwd. “Het stapelen van de lijmblokken gaat 4 keer sneller dan manueel”, weet Franco Marchetta. “Met 2 arbeiders en Robbie zetten we nu een benedenverdieping op 2 dagen, terwijl we hier vroeger met 3 mensen 5 dagen voor nodig hadden.” Het doel is om de cobot én de speciale stenen ook te gaan aanbieden bij andere bouwbedrijven die hun efficiëntie en veiligheid willen vergroten. Confederatie Bouw Limburg is alvast erg enthousiast over de innovatieve toepassing.