recor hasselt

Recor kan schulden niet meer betalen

De Hasseltse meubelproducent Recor heeft maandag bij de Ondernemingsrechtbank in Hasselt bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd. “Buitenlandse klanten hebben belangrijke orders ‘on hold’ gezet en de coronacrisis doet er nog een schepje bovenop”, aldus de bedrijfsleiding.

Recor, destijds opgericht door René Corthouts, heeft al een traditie van meer dan 70 jaar in de meubelindustrie. Twee jaar geleden deed met Charles en Adrien Corthouts de derde generatie de intrede in het familiebedrijf. Zij namen de fakkel over van hun vader Philippe Corthouts. Het geweer werd toen van schouders veranderd. “We hebben ons bedrijf omgeturnd van een productiegerichte onderneming naar een klantgerichte onderneming, waarbij ook een eigen merk in de markt werd gezet”, zegt Peter Sarasyn, CEO van Recor Group. “We wisten van die nieuwe strategie ondertussen de eerste vruchten te plukken. In onze thuismarkt België zagen we begin dit jaar lichte groei. Internationaal lagen de zaken evenwel anders.”

“Een aantal belangrijke orders werd on hold gezet met directe impact op de omzet. De coronacrisis heeft daar nog een stevige schep bovenop gedaan. Zo kwam de aanvoer van grondstoffen, bijvoorbeeld leder uit Italië, in het gedrang door deze crisis. Dat had gevolgen voor onze productie en logistiek. Bovendien moesten de meubelwinkels noodgedwongen hun deuren tijdelijk sluiten door de lockdown, met grote impact op onze orderportefeuille. Dat alles dwingt ons om het businessplan te herbekijken en te versnellen. We leven nu immers in een andere wereld.”

De aanvraag voor bescherming tegen de schuldeisers (onder de Wet op Continuïteit van de Ondernemingen, WCO) werd maandag ingediend. “We hopen tegen volgende maandag of de week nadien een antwoord van de rechter te verkrijgen”, zegt Sarasyn. “Zelf mikken we op een periode van vier maanden om een herstelplan uit te werken. Het bedrijf drukt hiermee even op de pauzeknop om in alle rust en sereniteit naar oplossingen te zoeken.”

De beschermingsaanvraag geldt enkel voor Recor in Hasselt, niet voor Recor Bedding in Genk of andere vennootschappen van de groep Recor. Die beschikt ook nog over productiefaciliteiten in Slovakije en Hongarije. Alles samen telt de groep zo’n 700 medewerkers, goed voor een omzet van ongeveer 50 miljoen euro.