Chris slaets liggend

Premies lokken jonge arbeiders naar de bouw

Sinds begin 2016 worden bouwbedrijven die een onervaren, jonge arbeider duurzaam tewerkstellen, beloond met een premie van 1.000 euro. Door deze BouwIngroeiBaan (BIB) zijn er op 1,5 jaar tijd al 163 jongeren in Limburg aan de slag gegaan, zo weet Confederatie Bouw Limburg.

De BouwIngroeiBaan heeft als doel de integratie van jongeren in het bedrijf vlot te laten verlopen. Zo komt het tot duurzame tewerkstelling. Er zijn niet alleen centen. In het bouwbedrijf wordt tevens een geschikte begeleider of ‘mentor’ aangeduid, die de jonge nieuwkomer op de werkvloer begeleidt. Er wordt ook een opleidingsplan opgesteld en na zes maanden volgt er een functioneringsgesprek. Het sectorfonds Constructiv zorgt voor ondersteuning.

Eddy Windmolders, zaakvoerder van het gelijknamige bouwbedrijf, is enthousiast over het systeem: “Ik geef jonge mensen graag de kans om een beroep te leren. Als mentor heb ik nu iets meer ruimte en mogelijkheden om mijn jonge arbeiders op te leiden. Ikzelf heb als jonge gast mijn stiel ook geleerd van mijn baas.” Donald Vrebos van Group Vrebos sluit zich aan: “Het gaat eigenlijk om een premie die de sector uitreikt aan bedrijven die zich inzetten voor een bewust onthaalbeleid. Via de BouwIngroeiBaan verloopt dit nu gestructureerder én we krijgen er een premie voor.”

Confederatie Bouw Limburg is tevreden. “We zijn ervan overtuigd dat de BouwIngroeiBaan hét instrument is om de integratie van de jongeren in de bouwsector te bevorderen en zo de carrière van een nieuwe bouwvakarbeider te lanceren”, besluit gedelegeerd bestuurder Chris Slaets (foto).