Het bouwbedrijf Bema Algemene Ondernemingen in Lommel is zoals bekend failliet verklaard. Daardoor verliezen 22 mensen hun baan. Met het faillissement verliest Limburg een van de oudste familiale bouwbedrijven. “Het was helemaal op,” aldus N-VA-kamerlid Peter Luyckx, die woensdag samen met zijn broer Bart de boeken had neergelegd.
Enkele maanden geleden hield Peter Luyckx in het federaal parlement nog een vurig pleidooi voor de kleine en middelgrote ondernemingen en vroeg hij aandacht voor de precaire omstandigheden waarin ze vaak moeten werken. “We zeggen al jaren dat de kmo’s lijden, dat er iets gedaan moet worden om hen wat meer zuurstof te geven, maar ofwel doet men niets, ofwel neemt men de verkeerde maatregelen,” aldus Luyckx “Neem nu de verlaging van de loonkosten. Er wordt veel over gesproken maar er gebeurt niets.”
Een duidelijk aangeslagen Kamerlid kreeg donderdag de curator over de vloer die door de handelsrechtbank is aangesteld om het faillissement af te handelen. “Dat 22 mensen hun baan verliezen doet pijn,” zegt Peter Luyckx. “Als je een levenswerk van vier generaties zo ten onder ziet gaan. Wij, en vooral mijn broer en zijn team, hebben er de voorbije jaren alles aan gedaan om het bedrijf overeind te houden, maar uiteindelijk was er geen alternatief dan de boeken neerleggen.”
Crisis
Bema kreeg de eerste klappen tijdens de financiële crisis in 2008 en 2009. “De omzet viel terug maar toen hadden we nog volddoende reserves, er was dus geen reden tot paniek”, aldus Peter Luyckx, die sinds zijn verkiezing als kamerlid in 2007 geleidelijk aan uit het dagelijks beleid van het bedrijf stapte.
“Het jaar 2013 heeft ons echter de das omgedaan,” legt hij uit. “Er was niet alleen de crisis, maar door de extreem lange winter lagen de werven ook nog eens 60 dagen stil. De gevolgen waren dramatisch. De omzet daalde met 15 procent, de verliezen stapelden zich op. Tot twee keer toe hebben we met eigen geld een aanzienlijke kapitaalverhoging doorgevoerd maar zonder succes.”
De Limburgse bouwbedrijven worden echter nog met andere problemen geconfronteerd. “De angst regeert in de bouw,” aldus Luyckx. “Leveranciers, die vaak zelf in slechte papieren zitten, willen bijvoorbeeld sneller worden betaald, vaak zelfs contant, en als je dan onvoldoende middelen hebt, wordt het moeilijk.”
Concurrentie
Bovendien is de concurrentie moordend, gaat Peter Luyckx verder. “Nederlandse bedrijven bijvoorbeeld, die werken aan dumpingprijzen, en bedrijven die veel buitenlandse bouwvakkers in dienst hebben. Daar kan je als kleine onderneming niet tegen op.”
Twee weken geleden werd de situatie precair. “Naar aanleiding van de cijfers van 2013 bleek dat er geen andere mogelijkheid was dan de boeken neer te leggen.” En daarmee komt een eind aan de familiaal bedrijf dat in 1898 werd opgericht en op zijn hoogtepunt ruim 300 mensen in dienst had.