Het personeel van Ineos in Tessenderlo is woensdag tijdens de ondernemingsraad symbolisch naar buiten gegaan om hun ongerustheid over de nakende verkoop te onderstrepen. Na toelichtingen door de directie ging iedereen echter weer aan het werk.
De 600 personeelsleden van Ineos in Tessenderlo hebben de laatste jaren al een en ander meegemaakt:
– Drie jaar geleden, in 2011, besliste de leiding van Tessenderlo Group om de activiteiten in Tessenderlo te verkopen. Dat gebeurde onder impuls van de toenmalige CEO Frank Coenen. Daarmee werden de roots van de groep Tessenderlo Chemie verkocht aan de Britse groep Ineos.
– Een jaar later kondigde de directie van Ineos Chlor Vinyls in Tessenderlo een herstructurering aan. Aanvankelijk zouden daarbij 117 jobs sneuvelen. Na de onderhandelingen werd dat aantal teruggebracht tot 90.
– Vorig jaar kondigden Ineos en Solvay hun plannen aan om hun Europese pvc-fabrieken samen te brengen in een joint-venture. Daarbij hoort opnieuw Ineos Chlor Vinyls in Tessenderlo. Solvay denkt daarbij om na zeven jaar zijn helft in het samenwerkingsverband te verkopen aan Ineos. Een nieuwe herstructurering voor de site in Tessenderlo is weerom niet uitgesloten.
– Een maand geleden stelden Solvay en Ineos hun plannen bij. Ze zeiden bereid te zijn om een aantal activiteiten van de hand te doen, om ze een al grote dominantie te vermijden. Daarbij horen ook de activiteiten van Ineos in Tessenderlo. Met andere woorden: de fabriek staat wéér te koop. Pas drie jaar nadat ze van eigenaar veranderde.
– Daarbij komt Tessenderlo Chemie weer om de hoek kijken. De nieuwe sterke man Luc Tack zou er het dossier Ineos Tessenderlo ‘van nabij volgen’.
“Je begrijpt dat een dergelijke ontwikkeling op zo’n korte tijd voor wrevel en onrust bij het personeel zorgt,” zegt ACV-secretaris Eddy Kellens (foto). “De mensen vragen zich af of er hier nog wel een toekomst is.” De vakbonden hebben daarom zelf gevraagd om een extra ondernemingsraad. Die heeft woensdag plaatsgevonden. Daarbij werd een lijst van vragen voorgelegd aan de directie. Veel concrete antwoorden kon de directie echter niet geven. Tijdens de ondernemingsraad is een groot deel van het personeel dan ook bij wijze van symbolische actie naar buiten gegaan.
De directie heeft daarna de mensen uitgebreid toegesproken. “Maar daarmee is de onrust natuurlijk niet weg,” zegt Kellens. “Het personeel is nadien wel weer aan het werk gegaan.”