batterij

Peers bedrijf vermijdt ondergrondse ontploffingen

BatteryPackService, een bedrijf uit Peer, heeft een oplossing bedacht om op een duurzame manier aan bodemonderzoek te doen. Meer specifiek heeft de batterijspecialist een systeem ontworpen waarbij de instrumenten voor seismisch onderzoek door batterijen in plaats van dieselgeneratoren of explosieven worden aangestuurd. De toepassing zal worden toegevoegd aan het kandidaatsdossier voor de bouw van de Einsteintelescoop, een project dat 1.500 jobs naar de grensregio moet brengen.

De Einsteintelescoop is een ultramodern onderzoekscentrum dat studiewerk zal doen naar de oorsprong van het heelal, zwarte gaten en sterren. De driehoekige telescoop, met zijdes van 10 kilometer lang, wordt zo’n 250 meter onder de grond gebouwd. Als deze investering van zowat 2 miljard euro naar het drielandenpunt komt, zou dat voor onze regio heel wat economische bedrijvigheid én 1.500 nieuwe jobs kunnen opleveren.

Om de enige overgebleven concurrent voor de inplanting (Sicilië) de loef af te steken, moet een ijzersterk dossier worden samengesteld. Diverse bedrijven en instellingen uit Belgische en Nederlands Limburg bundelen alvast hun expertise om onze kandidatuur kracht bij te zetten. Al 7 ondernemingen van hier, waaronder Aperam, Calculus en Agrippa, hebben al hun diensten aangeboden.

Daar komt nu ook de Peerse batterijspecialist BatteryPackService bij. Het bedrijf heeft samen met het Nederlandse Seismic Mechatronics een koolstofarme oplossing ontwikkeld om de ondergrond in kaart te brengen. De meetinstrumenten voor het seismisch onderzoek, die via de weerkaatsing van geluidsgolven de samenstelling van de bodem kunnen achterhalen, zullen met de toepassing van BatteryPackService worden aangedreven door batterijsystemen. En dus niet via dieselgeneratoren of explosieven.

“Door het modulair batterijsysteem dat we hebben ontwikkeld, zullen er minder landverstoringen zijn”, zegt Jos Symons, CEO van BatteryPackService. “Het formaat van de benodigde batterijen kan eenvoudig worden vergroot of verkleind. Het is een innovatieve, koolstofarme oplossing die nu bij EnergyVille in Genk zal getest worden.”

“De nieuwe technologie is niet alleen interessant voor de Einsteintelescoop, maar kan ook breder toegepast worden”, weet Tom Vandeput, voorzitter van POM Limburg, dat de acties rond het dossier coördineert. “Wat de uitkomst van de toewijzing ook wordt, de telescoop brengt alvast heel wat innovatie op gang in Limburg, en dat is op zich al positief nieuws.”