Ondanks -of misschien net omwille van- de uitdagingen die Covid-19 met zich meebrengt, tonen studenten van de Limburgse hoger onderwijsinstellingen een grote interesse in activiteiten rond ondernemerszin en ondernemerschap. Dat ondervinden ze ook bij Pitch Please, een samenwerkingsverband tussen de steden Hasselt en Genk en alle Limburgse hoger onderwijsinstellingen (UHasselt, PXL, UCLL en LUCA), dat de ondernemende kwaliteiten van studenten wilt aanscherpen.
Rik Dehollogne (Schepen van Economie stad Hasselt): “Maar liefst 685 studenten namen dit academiejaar al deel aan de events van Pitch Please, en we zijn nog maar halfweg het academiejaar. Een weg die we enthousiast willen verder bewandelen, ook met andere organisaties die ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Vandaar dat we nu de handen in elkaar slaan met werkgeversorganisatie Unizo Limburg.”
Ondernemen kan je leren
Voor hun gezamenlijke inspiratiecafé op 16 maart strikten Pitch Please en Unizo Limburg drie kleurrijke rolmodellen die elk op een totaal andere manier aan hun ondernemersweg timmeren. En om de platgetreden paden helemaal achter zich te laten, schakelen de organisatoren stand-upper Erhan Demirci in als moderator. “Hij haalt de pieren uit de neus van de drie ondernemers en legt hen alle prangende vragen van de studenten voor”, vertelt Ingrid Nenczl. “Getuigenissen van ondernemers blijken een enorm belangrijke stimulans te zijn om studenten aan te moedigen tot een ondernemende mindset en attitude. Bekende gezichten die delen wat er in hun ondernemers-DNA zit, wat hen drijft, waar ze de passie halen om te ondernemen, de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden… Ze zijn goud waard voor de succesvolle werking van Pitch Please.”
Een DJ, decorbouwer en IT’er op de ondernemerssofa
Een eerste klinkende naam die plaatsneemt op de ondernemerssofa is Pat Krimson. “Na zijn eerste stappen als promojongen bij de platenfirma Antler-Subway richtte hij het label Dance Opera op en scoorde hij grote hits met 2 Fabiola in onder andere Spanje, Italië, Scandinavië en Japan. In 2000 verhuisde Pat Krimson naar het party-eiland Ibiza en vloog hij wekelijks op en af naar België om zijn twee AtmoZ-clubs te runnen. Na een verblijf van 10 jaar op het witte eiland kwam de drive om op te treden weer helemaal terug en blies hij de groep 2 Fabiola nieuw leven in. Dat zijn dus 30 stevige jaren vol ondernemersavontuur die zeker tot de verbeelding van studenten spreken”, aldus Ingrid Nenczl.
De tweede gast op de ondernemerssofa is Jo Peters van het Genkse Deusjevoo. Sinds 1999 bouwt hij decors voor diverse tv-programma’s. “Ondertussen legde Jo Peters een zeer mooi groeiparcours af en is zijn team van creatieve ontwerpers en bouwers gespecialiseerd in interieurs, beursstanden en decors.” De derde inspirerende ondernemer is Gor Nazaryan van Digoo IT. In 2000 kwamen zijn ouders als asielzoekers vanuit Armenië naar Meeuwen-Gruitrode. Vanop zijn zolderkamer startte hij de webshop ‘Digoo IT’ op om verouderde laptops en printers op te kopen, waar nodig te upgraden en vervolgens door te verkopen. Vandaag heeft hij zo’n 10.000 laptops op stock, die hij en zijn team in heel Europa doorverkopen. Materialen die niet meer kunnen dienen, worden ontmanteld voor recyclage. Een succesverhaal zo blijkt, want Digoo IT sloot 2020 af met een omzet van 15 miljoen euro. “Dat zijn dus drie totaal verschillende ondernemersverhalen die elk op hun manier een inspirerende trigger vormen voor studenten.”
Ondernemende soft skills zijn onontbeerlijk voor élke student
Pitch Please wil studenten niet alleen warm maken voor het ondernemerschap. Els huysman van StudentStartUP UHasselt: “Het is bijvoorbeeld ook belangrijk dat studenten al tijdens hun opleiding op een laagdrempelige manier leren hoe ze een netwerk kunnen uitbouwen en opportuniteiten spotten die op een later moment in hun carrière van pas kunnen komen. Daarnaast zijn ondernemende soft skills zeer nuttig, ongeacht de latere carrière-ambities. Of je nu zelfstandige, vrije beroeper, werknemer, docent of ambtenaar wil worden, alle vaardigheden die gelinkt zijn aan een intrapreneur en entrepreneur geven je extra voorsprong. Dat zal tijdens het inspiratiecafé ongetwijfeld bij de drie ondernemers naar boven komen. Om al die redenen is het inspiratiecafé een meerwaarde voor elke student die later boven het maaiveld wilt uitsteken, als werknemer of werkgever. ”