johann en chris

Papieren en personeel baren bouw zorgen

81% van de Limburgse bouwbedrijven ervaart een toename van de administratieve lasten. 64% van de bouwondernemingen ziet het gebrek aan geschikt personeel als belangrijkste obstakel om te groeien. Het zijn de grootste uitdagingen die de bedrijven opsommen in de jaarlijkse Bouwenquête van Voka Limburg en Embuild Limburg.

De bouwsector blijft één van de absolute sterkhouders van onze Limburgse economie. Daarom voeren Voka Limburg en Embuild Limburg naar aanleiding van het bouwverlof hun Bouwenquête uit, dit jaar al voor de 16de keer.

Uit de resultaten blijkt dat 46% van de bedrijven hun ordeportefeuille voor meer dan zes maanden gevuld hebben. Dit wijst op een stabiele vraag naar bouwprojecten in de nabije toekomst. Daarnaast verwacht 63% van de bouwbedrijven dat hun omzet in 2024 gelijk zal blijven of zal stijgen.

Wat betreft de werkgelegenheid geeft 26% van de respondenten aan extra mensen in te zetten dit najaar. Bij 54% van de ondervraagde bedrijven gaat het om evenveel personeelsleden als in 2023. Het aantal bedrijven dat minder personeel verwacht in te zetten, blijft beperkt (11%).

Maar…

De stijgende kosten vormen echter een significante uitdaging. In 2024 heeft 51% van de bedrijven deze kosten niet kunnen doorrekenen aan hun klanten. Toch is er optimisme voor 2025: 73% van de bedrijven verwacht dit wel te gaan doen, met een gemiddelde stijging van 5-10%.

De groei van de sector wordt geremd door enkele belangrijke factoren. Een tekort aan geschikt personeel wordt door 64% van de bedrijven genoemd als belangrijkste obstakel, gevolgd door beperkte economische groei (49%) en administratieve rompslomp (40%). Opvallend is dat 81% van de bedrijven een toename van administratieve lasten ervaart, met name op het gebied van vergunningen, milieuverplichtingen en veiligheid.

Rompslomp

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg: “De bouwsector vertoont optimistische signalen, en dat is goed. We kunnen echter niet wegsteken dat onze bouwbedrijven kampen met enkele structurele uitdagingen die de groei belemmeren. De bureaucratische rompslomp in dit land remt het ondernemerschap. In elke sector en van klein tot groot: de overvloed aan regelgeving vormt een van de belangrijkste frustraties voor ondernemingen. De toegenomen regulitis brengt ook kosten met zich mee. Wij zijn ervan overtuigd dat veel regels geschrapt kunnen worden omdat ze gedateerd zijn, niet effectief of gewoonweg onnodig. Daarom roepen we de toekomstige regeringen op om in hun regeerakkoorden werk te maken van het structureel verminderen van de regeldruk.”

Betaalbaar en duurzaam

Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder – directeur van Embuild Limburg, vult aan: “Bouwondernemers in Limburg zijn taaie brokken en hebben zich niet uit het lood laten slaan door de crisissen van de afgelopen jaren. Dat stemt ons als federatie hoopvol naar de toekomst. Desondanks liggen er heel wat uitdagingen op de plank die we als maatschappij moeten aanpakken en waar de bouwsector een belangrijke rol in kan en wil spelen. Ten eerste moet wonen betaalbaar en duurzaam blijven door onder meer massaal in te zetten op energetische nieuwbouw en renovatie. Dat vereist de nodige financiële ondersteuning en coherente bouwregels.”

“Verder is het absoluut nodig om de overheidsinvesteringen in alle types infrastructuur, openbaar vervoer en gebouwen duchtig op te trekken. België en de drie regio’s hebben op dat vlak een heuse inhaaloperatie nodig na een jarenlange periode van onderinvesteringen. Verder moet ons arbeidsmarktbeleid bijgestuurd worden om de schaarste aan personeel het hoofd te kunnen bieden. De klemtoon moet daarbij liggen op activering, vorming en omscholing om iedereen die kan werken ook daadwerkelijk aan het werk te krijgen”, besluit Slaets kordaat.