meubelen pami recyclage

Pami pakt printer om meubelen te maken

De Peltse producent van kantoormeubelen Pami heeft een uniek samenwerkingsakkoord afgesloten met het Nederlandse Triboo en Colossus Printers uit Oudsbergen. Samen gaan ze circulaire en 3D-geprinte meubels maken.

In Europa wordt er ieder jaar 11 miljoen ton aan meubelen weggegooid. Daarvan wordt 90 procent verbrand of op de afvalberg gesmeten. Slechts 10 procent wordt gerecycleerd. Marc van der Heijden, directeur van Triboo in Zevenhuizen (Nederland) en William de Ceulaer, CCO van Colossus Printers in Oudsbergen, vinden dat het anders moet, en werken al langer samen om duurzame meubels te maken. Ze gebruiken daarvoor reststromen, die ze voor 100 procent als grondstof hergebruiken. Ze doen dat samen onder de merknaam Never-Ending-Furniture.

Ook de Peltse ontwerper en maker van kantoormeubelen Pami springt nu op de trein. Op de beurs Orgatec ‘24 in Keulen hebben Pami, Triboo en Colossus Printers een nauw samenwerkingsverband aangekondigd. “Hiermee zetten we een revolutionaire stap in de richting van authentiek, duurzaam kantoordesign”, zegt Bart Driessen, CCO van Pami.

In de praktijk zal Pami in zijn ontwerp en productie gebruikmaken van de bureau- en tafelbladen uit gerecycleerd materiaal van Triboo, en 3D-printers van Colossus inzetten om meubelstukken uit afvalstromen te maken. Dat kan gaan om kunststoffen zoals polypropyleen, PET en rPET, maar ook carbon, hennep, papier en karton. Vervolgens zullen de nieuwe meubels uit gerecycleerde materialen hun weg vinden naar klanten in heel Europa. Een productlijn waar volgens de initiatiefnemers véél vraag naar is en bijgevolg iedere partij een economische boost zal geven.