De activiteit en prestaties van Limburgse ondernemingen zijn afhankelijk van drie belangrijke factoren: talent, innovatie en internationalisatie. Als een regio sterk scoort op deze drie vlakken, gaat de economie een voorspoedige toekomst tegemoet.
Internationalisering
Met een daling van 5% van het aantal certificaten van oorsprong en 12,5% van de bijhorende waarde, lijkt de schade in Limburg mee te vallen. De prognoses voor 2021 zijn eveneens geruststellend: het aantal afgeleverde certificaten lijkt zelfs hoger te zullen liggen dan voor deze crisis. Verder bleef het aantal buitenlandse investeringen in Limburg stabiel. Met gemiddeld 35 arbeidsplaatsen per investeringsproject zorgen de investeringen in onze provincie voor de meeste jobs in heel Vlaanderen. “Laat ons investeringen aanmoedigen in plaats van ontmoedigen. De cijfers tonen aan dat deze een meerwaarde zijn voor de welvaart in onze regio”, aldus Kris Claes van Voka Limburg.
Innovatie
Het aantal starters is een indicatie voor het innovatievermogen van onze provincie. De groei op dat vlak is dus heel positief. “Toch kan het nog beter, bv. als we vergelijken met de Scandinavische landen”, stelt Claes. Nog een waardemeter is de uitgekeerde innovatiesteun. En ook dat cijfer is hoopgevend. Het gemiddelde bedrag per aanvraag is nergens hoger. “Nog een groter deel van de koek naar Limburg halen, dat moet de betrachting zijn”, vindt Kris Claes.
Talent
De deelindicator Talent daalt opnieuw na een lange periode van stabiliteit. “Het activeren van inactieven blijft daarom broodnodig”, aldus Voka Limburg. “De ongeveer 110.000 Limburgers die geen werk hebben en er ook geen zoeken, moeten dan ook terug richting de arbeidsmarkt begeleid worden. Maatregelen als het flexibiliseren van de arbeidsmarkt en het activerend omvormen van alle uitkeringen, blijft cruciaal.”
De reacties…
“We moeten ons land en regio structureel hervormen”, zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka Limburg. “We moeten dit momentum aangrijpen om te transformeren op heel wat domeinen. Enkel zo kunnen we concurrentieel blijven, onze begroting terug op de rails krijgen en zo de welvaartsstaat in stand houden.”
Gouverneur Jos Lantmeeters: “De trends die door Voka Limburg worden becijferd zijn -ondanks de pandemie- gelukkig niet dramatisch. Ze tonen aan dat er nog potentieel is om het snel weer beter te doen, maar bovenal dat we als regio nog steeds ambitieus mogen zijn.”
“Het zou verkeerd zijn nu te kiezen voor herstel en heropleving op de korte termijn en noodplannen te maken voor de economie van gisteren”, gaat gedeputeerde van Economie en POM-voorzitter Tom Vandeput verder. “Met SALKturbo gaan we voor een systematische modernisering van de Limburgse economie. Met de goedkeuring van 18 projecten door de Task Force, die alle socio-economische stakeholders verenigt, is SALKturbo in volle uitvoering.”
Minister-president Jan Jambon: “We komen duidelijk sneller uit de crisis dan aanvankelijk voorspeld. Toch komen er nieuwe uitdagingen aan de oppervlakte, zoals de begroting in evenwicht krijgen en de mismatch op de arbeidsmarkt aanpakken. De tewerkstelling van inactieven is belangrijk. En verder zetten we in op een relanceplan van 4,3 miljard euro, met digitalisering, duurzaamheid en overheidsinvesteringen als speerpunten.”
Aanbevelingen Toekomstindicator 2021:
Internationalisering:
1. Krik de overheidsinvesteringen op
2. Versterk onze concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland
3. Richt een Vlaams-Britse Green Lane op
4. Werk mobiliteitsissues weg om onze Euregionale ligging te valoriseren
5. Trek meer buitenlands kapitaal aan door een verbeterde infrastructuur en minder administratieve overlast
Innovatie:
6. Investeer verder in innovatie
7. Zorg voor een bredere penetratie van O&O-middelen
8. Organiseer snel een 5G-veiling
9. Digitaliseer de overheid
Talent:
10. Activeer de vele inactieven
11. Spring verantwoordelijk om met ons arbeidspotentieel
12. Onderzoek de mogelijkheid tot slimme arbeidsmigratie
13. Begeleid jongeren richting een opleiding op basis van eigen competenties én
de vraag op de arbeidsmarkt
14. Laat het Limburgs hoger onderwijs zich verder ontwikkelen
Overheidsfinanciën:
15. Verbeter de begrotingsresultaten op een duurzame manier.