Limburg is een nieuwe start-up rijker. Voormalig minister Johan Sauwens heeft in zijn thuishaven Bilzen de oprichting aangekondigd van Technolink, een bedrijf dat door het samenbrengen van technologische snufjes, nieuwe, innovatieve producten, machines en zelfs hele bedrijfsgebouwen wil gaan ontwikkelen. Sauwens werkt in Technolink samen met 2 andere Bilzense bedrijfsleiders, met name Ghislain Jordens (Jordens MC, Jordens DC en Equip-Online) en Johan Potargent (AMS).
“Ik heb na de vorige verkiezingen de tijd genomen om te onderzoeken wat ik wou gaan doen,” aldus Sauwens. “Sommigen suggereerden een terugkeer naar de advocatuur, maar dat zag ik niet zitten. De kans die ik kreeg om Technolink op te starten, kon ik echter niet laten liggen. Er bieden zich heel belangrijke opportuniteiten aan door de kennis en ervaring van alle partners samen te brengen. Het is onze bedoeling om door innovatie op technologisch vlak, productie die vandaag in lagelonenlanden als China of het voormalige Oostblok gebeurt, terug naar Vlaanderen te halen. Dat kan door bijvoorbeeld robots in te zetten, of door nieuwe materialen te ontwikkelen.”
Technolink heeft intussen al enkele realisaties op zijn actief. “De Robomould is een robot die een totaal nieuwe manier hanteert om voorwerpen uit kunststof te maken,” zegt Sauwens. “De techniek biedt enorm veel voordelen in vergelijking met spuitgieten of andere vormen van kunststofverwerking. Het is een wereldprimeur, waar heel grote wereldspelers nu al interesse voor hebben.” Een tweede innovatie komt uit de sector van de glasvezelkabels, waarin Ghislain Jordens actief is. “De metalen kastjes waarin de kabels gekoppeld worden met de apparaten, werden tot voor kort in Azië en Oost-Europa geproduceerd. We hebben door innovatie een deal kunnen maken met Limeparts in Genk, dat de kastjes voor ons nu sneller, goedkoper, op maat en in kleinere oplages kan produceren,” aldus Jordens. Ook de voor de vervoersmaatschappij MIVB maakt Limeparts overigens verdeelkasten in opdracht van Technolink.
Het nieuwe bedrijf heeft de ambitie om met de combinatie van diverse technologieën, de fabrieken van de toekomst te gaan bouwen. “We kunnen inderdaad de lokale maakeconomie creëren, waarbij een doorgedreven automatisering gekoppeld wordt aan bijkomende tewerkstelling,” zegt Johan Sauwens. “Een eerste voorbeeld zullen we realiseren voor Roam Technology, dat eind dit jaren in Bilzen de deuren opent. (Lees artikel hier). U hoort dus nog van ons!”