door Rik Neven, zaakvoerder/eigenaar van redactiebureau Palindroom:
Nu België weer het toneel wordt van opeenvolgende spoorstakingen, vragen veel werkgevers zich af of en hoe zij en hun personeel op de werkvloer geraken. Een terechte bekommernis maar voor veel bedrijven ligt de oplossing voor de hand: laat het personeel op dagen dat de NMBS staakt thuiswerken. Het blijft me verbazen dat er nog zo veel werkgevers niet willen weten van thuiswerk terwijl het zo veel voordelen biedt voor de werknemer, het bedrijf en het milieu.
In ons redactiebureau is het niet toegelaten, maar zelfs verplicht om twee dagen per week thuis te werken als je niet op fietsafstand van het werk woont. Waarom je mensen elke dag het verkeer insturen als ze het werk evengoed thuis kunnen doen? Zeker voor redacteurs is het niet alleen aangenamer maar zeker ook efficiënter als ze thuis hun artikels kunnen uitschrijven. Thuis worden ze immers veel minder gestoord door telefoons of pratende collega’s. De uren thuis zijn zeker zo productief als de uren op kantoor.
De “verplichting” om thuis te werken wordt door de werknemers zeker geapprecieerd. Zeker omdat daar ook flexibiliteit aan gekoppeld wordt. Het enige wat ik van hen verwacht is dat ze 8 uren op een dag presteren. Moeten ze weg moeten voor een dringende boodschap, willen ze de kinderen van school halen, is de technieker van Telenet op komst, moeten ze een aangetekende zending afhalen in hun postkantoor? Geen enkel probleem. Zo lang ze maar hun 8 uren presteren op een dag. Ze hoeven voor zo’n zaken zeker geen (halve) dag vakantie op te nemen, zoals bij veel bedrijven wel het geval is.
Die aanpak resulteert in gelukkigere werknemers met minder stress, minder werkverzuim, minder kans op vertragingen of ongevallen, minder behoefte om uit te kijken naar een andere job en vooral meer tevredenheid op de werkvloer en thuis.
Voor ons bureau heeft het thuiswerk er bovendien voor gezorgd dat we ondanks de uitbreiding van ons team niet meteen moesten uitkijken naar een groter kantoor. Dankzij het thuiswerk hebben wede uitbreiding van ons kantoor die er uiteindelijk toch gaat komen enkele jaren kunnen uitstellen.
Thuiswerk speelt ook volledig in de kaart van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame mobiliteit. De meest goedkope en duurzame kilometer is de kilometer die je niet hoeft af te leggen. Duurzame mobiliteit is ene van de speerpunten van onze bedrijfsfilosofie. Thuiswerk vormt daarin de belangrijkste schakel.
Controle
Het grootste struikelblok voor werkgevers om thuiswerk toe te laten, is wellicht de vrees om de controle over het personeel kwijt te geraken. Gaan je mensen daar geen misbruik van maken? Mijn ervaring leert dat dat absoluut niet het geval is. De werknemers appreciëren het dat ze enkele dagen per week thuis kunnen werken en zullen daar dan ook geen misbruik van maken. Integendeel zelfs. Juist als je je werkgevers heel kort houdt en weinig flexibiliteit biedt, zullen ze wanneer ze dat kunnen “de kantjes er af lopen”. Controle over je personeel heeft niets te maken met de plaats waar ze werken. Een werkgever die 8 uren per dag op kantoor is, kan evenzeer meerdere uren op zijn Facebook zitten of de voetbalwedstrijden van het weekend herbekijken op Facebook.
Als je je werkgevers niet voldoende vertrouwt om ze thuis hun job te laten uitoefenen, kan dat volgens mij aan twee dingen liggen: ofwel ben je als werkgever te wantrouwig, ofwel heb je de verkeerde mensen aangeworven. Beide oorzaken getuigen absoluut niet van een gezond personeelsbeleid.
Laat ik mijn medewerkers dan volledig de vrije teugel? Uiteraard niet. Ik sta voortdurend met hen in contact en heb een goed overzicht van waar ze mee bezig zijn. Met Lync, het chatprogramma van Windows 365, kan ik voortdurend zien wie online is en kan ik zelfs zien wanneer iemand meer dan tien minuten inactief is aan zijn computer. Via Lync kan je ook met elkaar chatten, bellen of zelfs een videogesprek starten. Veel handiger dan alles per mail te moeten doorsturen. Wij hebben ook de afspraak gemaakt dat wie thuis werkt op het einde van de dag een overzicht doorstuurt van wat hij allemaal gedaan heeft. Ten slotte werken we ook met een tijdsregistratietool (Clockwise) waarbij elke redacteur voor elk artikel of elke job ingeeft hoeveel uren hij daaraan gespendeerd heeft. Dat is onmisbaar voor de facturatie en nacalculatie achteraf, maar het biedt je ook een goed zicht op het rendement van elk personeelslid.
Uiteraard is thuiswerk geen algemeen zaligmakende oplossing. Regelmatig face to face-contact blijft nodig voor degelijk teamwork. Vandaar ook dat wij kiezen voor de gulden middenweg: twee dagen thuis en twee of drie dagen op kantoor. Ik moet ook toegeven dat thuiswerk niet voor elke job even interessant is. Voor redacteurs is het een ideale oplossing omdat zij buiten hun laptop en notities niets nodig hebben en weinig input nodig hebben om hun werk uit te voeren. Dat is minder het geval voor bijvoorbeeld een administratieve functie. Zo’n werknemer heeft iets meer sturing nodig en dat is soms minder evident als hij thuiswerkt dan wanneer hij op kantoor is. Bovendien heeft hij voor zijn werk vaak materiaal nodig dat enkel op kantoor is. Toch heb ik hem ook thuis laten werken. Ik zou het oneerlijk vinden in vergelijking met de collega’s als hij wel elke dag naar kantoor zou komen. Voor zo’n job is het dus inderdaad iets minder evident, maar zeker nog haalbaar en nog altijd een aanrader voor werknemer en onrechtstreeks ook voor de werkgever.
Elk nadeel heb zijn voordeel. Ik hoop dat de treinstakingen ertoe zullen leiden dat meer werkgevers de voordelen zullen inzien van thuiswerk. Ik kan het alleen maar aanbevelen.