Guido-Renders-Green-Deal-Dolmans-Landscaping-Services-Belgie

Opinie: “Ondernemers: omarm werknemers met beperking”

Zoals elders in deze nieuwsberichten aangekondigd, gaat de Vlaamse regering enkele honderden extra jobs creëren voor mensen met een beperking. “Allemaal goed en wel, maar de doorstroming naar het reguliere arbeidscircuit moet veel beter kunnen”, vindt Guido Renders, zaakvoerder van Dolmans Landscaping Group in Beringen. Hij was vroeger nog werkleider bij maatwerkbedrijf Bewel, en weet dus waar hij over praat. Hieronder leest u zijn volledige opinie hierover:

“Op 1 januari 2019 is na veel wikken en wegen het Maatwerkdecreet in werking getreden. De doelstelling is om mensen met een beperking te laten doorstromen naar het reguliere circuit. Precies dat aspect moet beter kunnen, want alle goedbedoelde initiatieven ten spijt, gebeurt dat nu minimaal. Vaak blijven mensen met een beperking rondjes draaien. Dat heb ik vroeger vaak op de eerste rij meegemaakt. Wij willen dat doorbreken. Zo hebben wij met Dolmans Landscaping Group een aanvraag ingediend voor een maatwerkafdeling voor personen met een zogenaamde beperking (minimaal 5 VTE’s). Mijn visie op de ‘war on talent’ is dat elke onderneming zijn werknemers moet inzetten op hun talenten. De beperking is er voor een bedrijf dat zoiets niet doet. Mensen met een beperking in het reguliere circuit inzetten, is perfect mogelijk. Dat bewijst ons Nederlandse moederbedrijf Dolmans Landscaping. Het telt ruim 300 personen met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is goed voor een derde van het personeelsbestand. Dus het kan best. Onze moederbedrijf is geen maatwerkbedrijf, maar heeft wel maatwerkafdelingen.”

Guido Renders legt uit: “Daarbij wij kijken naar de taakinvulling, naar het talent, niet naar de achtergrond of geschiedenis van de personen. Zo trad onlangs met Davy (fictieve naam) in dienst. Hij had buitengewoon secundair onderwijs BUSO gevolgd en dat leidde soms tot een negatief zelfbeeld. Iedereen prentte hem in dat hij het toch niet kon. Dat werd op den duur een self fulfulling prophecy. Een beschutte werkplaats, dat zou iets voor hem zijn… Maar ik zag al na twee gesprekken een ruwe diamant. Zijn talent zat onder de radar en bij een maatwerkbedrijf was dat misschien zo gebleven. Gevolg: Davy is hier opengebloeid en is een voorbeeldig werknemer geworden die altijd goedgezind komt werken.”

“Als je deze mensen goed omkadert, leveren ze werk op maat in elk privébedrijf”, vindt Guido. “Denk maar aan repetitieve taken of zelfs specialistenwerk. Dat talent moet je in de privé gebruiken. Veel van de doelgroepwerknemers willen trouwens bij voorkeur in een gewone omgeving werken en niet betutteld worden. Ze willen in een vrije omgeving werken. Dus? Waarom zouden private ondernemingen of KMO’s zelf geen maatwerkafdelingen maken in plaats van naar maatwerkbedrijven te gaan (waar enkel doelgroepwerknemers zitten)?”

Hij wil zelf het goede voorbeeld geven. “Ons doel bij Dolmans Landscaping is zo helder als een klontje. De volgende jaren willen we het ondernemerschap bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of de zogenaamde doelgroepwerknemers stimuleren. Laat ze ontplooien, laat ze vrij zijn in een maatwerkafdeling en niet gebonden zijn aan maatwerkbedrijf. We hebben hun slimme handen meer dan nodig. Personen met een arbeidsbeperking hoeven niet in een hokje geduwd worden. Want als dat gebeurt, dan is er pas sprake van een handicap op de arbeidsmarkt en is het maatwerkdecreet een maat voor niets geweest.”