In Het Belang van Limburg vat economiejournalist en autoredacteur Guido Cloostermans de kern van de actualiteit samen. Hij geeft zijn visie op het plan van informateur Paul Magnette (PS) om alle niet-elektrische bedrijfswagens af te schaffen:
“Voor de groene partijen klinkt het plan van het PS-kopstuk allicht als muziek in de oren, voor de Vlaamse partijen is het misschien een middel om de bedrijfswagen – die vooral in Vlaanderen rijdt – op lange termijn te redden en electoraal onschadelijk te maken.
Hoe eerbaar het ook is, toch heeft het plan van Magnette veel weg van een vaatwasmachine die de propere vaat een tweede wasbeurt geeft. Bedrijfswagens zijn immers nu al een efficiënt instrument in de vergroening van het wagenpark. Bedrijfswagens verjongen het wagenpark en beantwoorden aan de meest actuele milieunormen. Ruim 80 tot 90 procent van de nieuwe elektrische auto’s wordt ingeschreven op naam van een bedrijf. Wie vandaag de car policy bekijkt van een modern bedrijf, zal vaststellen dat er fors wordt ingezet op auto’s met een lage CO2-uitstoot. Mensen die elektrisch willen rijden maar terugdeinzen voor de vooralsnog dure aankoop, krijgen door het systeem van bedrijfswagens net dat laatste duwtje in de richting van een e-auto. Het bedrijfswagenpark wordt ook zonder plan Magnette meer en meer elektrisch.
De elektrische bedrijfswagen zal ons helpen om de klimaatdoelstellingen te halen, maar de impact is beperkt. Bedrijfswagens vormen amper 11 à 12 procent van het totale wagenpark. Men mag bovendien niet vergeten dat ook elektrische auto’s CO2 veroorzaken. Ook andere sectoren zullen over de brug moeten komen.
Bij wijze van nevenschade treft het plan van Magnette ook de hybride en aardgasauto, uitgerekend het soort auto’s dat wordt gekozen door mensen die milieuvriendelijk willen rijden, maar volledig elektrisch nog niet aandurven.
Als de volgende regering echt iets wil doen aan de vergroening van het wagenpark, maar dat is de verantwoordelijkheid van alle regeringen, dan zou ze beter eens kijken waarom de elektrische auto nog altijd maar een fractie uitmaakt van de totale autoverkoop.
Terwijl de Vlaamse regering onlangs de premie voor de aankoop van elektrische auto’s voor particulieren heeft afgeschaft, werd ze in Duitsland fors verhoogd. Volgens mobiliteitsorganisatie VAB is het gebrek aan infrastructuur (laadpalen) de grootste hinderpaal bij de verkoop van de e-auto. Helaas was een echt beleid rond groene mobiliteit, met een plan en een visie op lange termijn, zoals in Nederland en Scandinavië, tot nu toe in ons land niet aan de orde.”