Ook 2013 wordt economisch een heel moeilijk jaar. Dat zegt Jeroen Bloemen, deskundige van Voka-Limburg naar aanleiding van het maandelijkse conjunctuurbericht. “Het eerste en tweede kwartaal dienen zich zwak aan. 2013 wordt een overgangsjaar, waarbij bedrijfssluitingen, faillissementen en collectief ontslag niet uit te sluiten zijn.”
Uit de conjunctuurbarometer van december blijkt dat het met de Limburgse economie dit jaar minder slecht gesteld was dan volgend jaar. Sinds het economische dieptepunt in augustus, en ondanks de Ford-crisis, trok de economie lichtjes aan.
– Waarom vielen er dit jaar dan zoveel ontslagen?
“Limburg is van oudsher een provincie die erg afhankelijk is van de industrie, die het nu extra moeilijk heeft. Bovendien zijn heel wat bedrijven nog niet hersteld van de crisis van 2009 omdat het herstel tussen die twee crisissen te kort was. Die bedrijven geraken stilaan door hun reserves en dat verklaart waarom zelfs monumenten als Echo in problemen geraken.”
– Limburg is ook erg afhankelijk van regionale export.
“Ruim driekwart van alles dat in Limburg wordt geproduceerd, is bedoeld voor de export. Aangezien de crisis niet tot Limburg beperkt blijft maar heel Europa treft, daalt ook de export. Bovendien exporteren Limburgse bedrijven slechts weinig naar de BRIC-landen, zodat de dalende export niet kan worden gecompenseerd.”
– Voor volgend jaar zijn er hier en daar positieve signalen, zoals deze week nog in Duitsland.
“In de economie staat of valt alles met vertrouwen. Een beetje goed nieuws, op voorwaarde dat het geloofwaardig is, kan de economie dus vooruit helpen. 2013 wordt hoe dan ook een overgangsjaar, met een stabiel eerste halfjaar en een moeilijker tweede half jaar. Banenverlies is dus ook volgend jaar niet uit te sluiten.”