De Vlaamse Regering introduceerde tal van steunmaatregelen om de financiële moeilijkheden waar veel ondernemingen door de coronacrisis mee geconfronteerd worden, op te vangen. Daarbij werden de instrumenten van de investeringsmaatschappij PMV aangepast. Bedrijven die voor de coronacrisis nog financieel gezond waren, en die door corona in moeilijk vaarwater zijn gekomen, kunnen bijvoorbeeld bij PMV achtergestelde leningen verkrijgen. Bijkomend kan PMV ook rekenen op Europese steun om bedrijven nieuwe coronaleningen toe te kennen om de situatie te overbruggen.
“Die aanpassingen kwamen er om beter te kunnen inspelen op de noden van de Vlaamse ondernemers”, weet Rita Moors. “Maar in geval van de investeringsmaatschappij LRM zijn er noch aanpassingen, noch uitzonderingen toegekend. Daarbovenop kunnen bedrijven die al leningen hebben lopen bij LRM, geen beroep doen op de aangepaste steunmaatregelen van PMV. Ze kunnen alleen een coronalening aanvragen bij PMV, indien de LRM-lening wordt terugbetaald. Europa vereist immers dat de coronalening niet mag worden benut om de terugbetaling van een andere financiering te bekostigen. Niet elk bedrijf met een lopende lening bij LRM is zomaar in staat deze per direct terug te betalen. Maar ook die Limburgse bedrijven komen door de coronacrisis steeds verder in financiële moeilijkheden en hebben nood aan steun om deze moeilijke periode te overleven.”
Rita Moors (een advocate uit Lummen die voor ze parlementair werd ook in de raad van bestuur van LRM en Corda Campus zetelde) pleit dan ook voor een betere afstemming tussen de steunmaatregelen van de diverse investeringsmaatschappijen. Een boodschap die bij bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) is aangekomen. De minister kondigt aan hierover in overleg te gaan met LRM om spoedig tot een oplossing te komen.