Paul De Ceuster is afkomstig uit Olen, in de Antwerpse Kempen, maar werd al tijdens zijn architectuurstudies in Hasselt, verliefd op Limburg. “Het was dan ook met veel enthousiasme dat ik, na eerdere passages als zelfstandig architect, architect-ambtenaar en als raadgever van toenmalig minister Johan Sauwens, de functie van directeur opnam bij Domein Bokrijk”, zegt hij. “Ik kende de site al goed, omdat ik vanuit het kabinet mee de hand had in de bescherming van het openluchtmuseum als erfgoed. Ook de diverse Limburgse mijnsites hebben we toen vanuit het kabinet kunnen beschermen.”
Paul De Ceuster was zo’n 15 jaar de grote baas van Bokrijk, toen hij ondanks zijn leeftijd van 56 jaar, nood had aan een andere uitdaging. “Ik solliciteerde als directeur-generaal bij de Regie der Gebouwen, en werd na een assessment, daar aangesteld. Het was heel boeiend om een goed beeld te krijgen van de werking van de Belgische overheid. We stonden er in voor de huisvesting van de federale departementen, zoals de bouw van nieuwe gevangenissen.” Vijf jaar later, op zijn 61ste, was het tijd om de dagelijkse pendeltocht tussen Hasselt en Brussel te laten schieten. Paul verhuisde naar LRM, waar hij de afdeling Ruimte & Beleving ging leiden. ”Niet alleen een veelzijdige en interessante functie op bekend terrein, maar ook een bijzondere kennismaking met toenmalig directeur Stijn Bijnens”, blikt De Ceuster terug. “Ik was geweldig onder de indruk van zijn drive en manier van aanpak. Zelfs al zat ik toen al in de herfst van mijn carrière, ik heb nog veel van Stijn geleerd.”
Paul De Ceuster: “Zelfs in de herfst van mijn carrière heb ik nog veel geleerd van Stijn Bijnens.”
Diezelfde Stijn Bijnens had bij de pensionering van Paul zijn twijfels geuit of hij wel ging kunnen stilzitten. “Hij adviseerde me om me nuttig bezig te houden, en dat is exact wat ik nu ga doen. Met Roomforapony, een knipoog naar de ruimtelijke weelde van Hyacinth Bouquet in Keeping Up Appearances, breng ik exclusieve tuinkamers op de markt. Ik heb een -op maat aanpasbaar- volume van een onregelmatige vijfhoek ontworpen, dat mooi en functioneel is om als extra woonruimte in de tuin te plaatsen. Daarbij is bewust gekozen om onderscheidend te zijn van de bestaande, klassieke units, en dit door factoren als een atypische vorm, een hellend dak en hoogwaardige materialen als aluminium ramen, airco, ventilatie, enzovoort. Ik heb er zelf een piano neergezet, een bureau en een tv-hoek. Dankzij de onregelmatige vorm staat niet alles op een rijtje. Ideaal om te genieten zonder de familiale vrede te moeten verstoren. Het is inderdaad wel een vrij exclusief product, gericht op de meerwaardezoeker, maar ik ben ervan overtuigd dat er een publiek voor is.”
“Met een hellend dak en een vijfhoekige vorm maken we het verschil met de klassieke units”
Een eigen zaak starten op 68-jarige leeftijd: het is niet iedereen gegeven. “Ik heb al van alles gedaan, maar nog nooit met een eigen vennootschap gewerkt”, zegt Paul De Ceuster. “Een leuke uitdaging, die ervoor zorgt dat ik actief bezig kan blijven. Het is een manier om alle facetten van het ondernemerschap zelf in handen te nemen en professioneel nog heel wat bij te leren. Zo ga ik ontwerpen maken met tekenprogramma’s, wat nieuw is voor mij. En nu kan ik vooral zeggen tegen de mensen die ik tegenkom dat ik een startend ondernemer ben, in plaats van een gepensioneerde. Want ja, werken ga ik toch doen tot ik dood val. Creatief bezig zijn en opnieuw een netwerk creëren… Ja, Paul De Ceuster zal zijn laatste dagen slijten door onder de mensen te komen!”