“Ja, we zijn pioniers”, lacht handelsingenieur Dries Van Baelen, die met zijn broer Breght, burgerlijk ingenieur in de computerwetenschappen, een tandem vormt. “Tijdens de lockdown moesten onze ouders de toonzaal van hun zaak sluiten, en konden ze de potentiële klanten geen realistische voorstelling van het gamma bieden. Zo borrelde het idee naar boven om de bezoekers een alternatief aan te bieden. Als zij niet naar ons konden komen, gingen wij wel naar hen. Virtueel en dus virusvrij. Met behulp van augmented reality (AR) projecteren we 3D-modellen van het gamma van een fabrikant in de ‘living’ of het kantoor van onze klant. Zo ziet die meteen of de afmetingen correct zijn en of de kleur past met de rest van zijn interieur. We willen onze software nu toepassen in apps die we voor andere bedrijven maken. Daarbij mikken we op bedrijven die in kantoormeubilair, keukens, badkamers, verf, vloeren en zelfs kunst bedrijvig zijn.”
Omdat de toepassing veel succes kent, heeft de tweeling er meteen een onderneming van gemaakt. “Bedoeling is dat Arficio, want zo heet het bedrijf, dé referentie wordt voor augmented reality in de interieurwereld”, legt Breght uit. “En dat simpelweg door de meest gebruiksvriendelijke AR-software op de markt te brengen. Nu ja, simpelweg… (lacht). We zijn in ieder geval goed op weg.”
Arficio wist voor de innovatie meteen een premie van 50.000 euro weg te kapen bij Vlaio. “Hiermee kunnen we onze software verder ontwikkelen en de commerciële machine op gang brengen.”
Trouwens: andere start-ups en bedrijven van maximaal 5 jaar oud die snel willen én kunnen groeien, kunnen zich kandidaat stellen voor een volgende call voor innovatiepremies ter waarde van 50.000 euro elk. Voka Limburg is één van de organisaties die de ondernemingen hierbij begeleidt.