Fine dining, met zicht op het imposante glasraam van De Chocoladefabriek in Nerem (Tongeren). Doorgaans treffen we in de uren voor de opening van een nieuw restaurant nog chaos aan. Maar hoewel Roel Linssen (38) en zijn vrouw Anne-Lore Neuts (30) pas over een week hun eerste gasten ontvangen, lijkt Ça Roule er nu al helemaal klaar voor. “De fotograaf voor de website is gekomen, daarom heb ik vandaag alle gerechten gemaakt”, vertelt Roel, van achter zijn open keuken. “We hebben twee weken vrij gehad en keihard gewerkt.”
Vrij, dan bedoelt hij: verlof op zijn job als calculator bij een groot bouwbedrijf in Sint-Truiden. Want zowel chef Roel als gastvrouw Anne-Lore blijven aan de slag, náást hun restaurant. “Op maandag, dinsdag en woensdag werk ik als calculator, en op vrijdag, zaterdag en zondag is het restaurant open”, vertelt Roel. “Voorlopig enkel ’s avonds. We willen rustig, met een beperkt aantal gasten, beginnen. Op termijn gaan we ook lunch doen. We komen allebei niet uit de sector, maar gaan onze droom najagen.”
Woonkamer
Het koppel woont in een loft in de gerenoveerde Chocoladefabriek. “We zijn allebei afkomstig van het noorden van Limburg”, zegt Anne-Lore. “Ik van Bocholt, en Roel van Kessenich (Kinrooi). We zijn hier komen kijken en waren meteen verkocht. Door het project, de loft.”
“Tijdens corona nodigden we geregeld mensen uit om bij ons te komen eten”, gaat Roel verder. “Veel gasten zeiden: ‘Je moet daar echt iets mee doen.’ Dus zijn we gestart met vrienden en familie uit te nodigen aan onze eettafel. Dat waren altijd gezellige avonden. Zo is het idee ontstaan om op een professionele manier verder te gaan. Een eigen restaurant, meer met het woonkamer-gevoel.”
“Er is een tendens dat restaurants terug kleinschaliger gaan: koken voor tien of vijftien mensen, met weinig personeel. Wij doen het met één personeelslid. Louis Dessers is een jonge geëngageerde hulp uit Mal, het dorp hier om de hoek. Zo hebben wij ook tijd voor de gasten. Ik heb een open keuken, om dicht bij de gasten te staan. Heel vriendschappelijk. Dat nonchalante is belangrijk.”
Vandaar ook de naam Ça Roule. “Het gaat vooruit, het rolt, het bolt”, zegt Roel. “Ça roule: dat zeg je als het goed gaat, in een niet-formele setting. Toevallig komt het overeen met mijn naam Roel…”