De Klimaat Award van Het Belang van Limburg en Made in Limburg wordt uitgereikt als extra categorie van de Limburgse Ondernemer van het Jaar. In samenwerking met Belgian Alliance for Climate Action/The Shift (en Robin Bruninx van Encon) viel de keuze voor de editie 2023 op het Genkse Orbix. Orbix is erin geslaagd om een afvalproduct uit de staalindustrie, met name metaalslakken, een nieuwe functie te geven.
We moeten terug naar 1996, toen Orbix in Genk van start ging met de verwerking van metaalslakken van het toenmalige ALZ, nu Aperam. Tot dan werden de staalslakken gewoon gestort, maar dankzij Orbix kregen ze een nieuwe bestemming als grondstof voor beton- en asfalttoepassingen. “Daartoe worden eerst de metaalresten uit de staalresten gefilterd”, legt CEO Serge Celis uit. “De gerecupereerde metalen gaan terug naar de fabriek van Aperam, waar ze opnieuw worden gebruikt bij de productie van roestvast staal. Het zand en grind worden gebruikt als grondstof in de bouw en de wegenbouw.”
Zero waste
Serge Celis maakt zich sterk dat op die manier van 1996 tot vandaag ruim 6 miljoen ton metaalslakken werden hergebruikt en niet naar een stortplaats moesten worden gebracht. “We hergebruiken momenteel de staalslakken voor de volledige 100 procent. Niets gaat verloren. Dankzij het hergebruik komen er geen metalen in het milieu terecht en moeten er geen grondstoffen uit de bodem gehaald worden. In de staalslakken die voordien op een stortplaats terecht kwamen, zit ongetwijfeld nog een schat aan kostbare metalen. Ik zou daar graag mee aan de slag gaan.”
Toevallig
Dat de fijnste restfractie van de staalslakken of carbinox een revolutie in de bouw kan betekenen, werd louter toevallig ontdekt. Dirk Van Mechelen, voormalig R&D-manager van Orbix, ontdekte dat het materiaal hard werd zodra het werd blootgesteld aan CO2. Het bedrijf werkte twaalf jaar lang aan de technologie, en is nu klaar voor diverse toepassingen. Vandersanden produceert gevelstenen die CO2 opslurpen en Masterbloc de snelbouwstenen. Een toekomstgerichte industrie. “Voorlopig is de aanvoer van staalslakken nog vele malen groter dan de vraag van de bedrijven. Bovendien hebben we een aanzienlijke voorraad, terwijl ook slakken van andere staalfabrieken kunnen gebruikt worden. Om CO2 duurzaam op te slaan, heeft onze technologie hoe dan ook een mooie toekomst.”
Orbix zet in ieder geval een belangrijke stap in de realisatie van een circulaire economie. Daarvoor wordt het bedrijf bekroond met de Klimaat Award. De prijs wordt op 7 december uitgereikt door Vlaams minister Zuhal Demir.