Afgelopen zomer keurde de Vlaamse regering een voorontwerp van decreet goed dat stevig de schaar zet in de groenestroomcertificaten. Volgens energieminister Demir zal er 1,2 miljard euro worden bespaard door de subsidiekraan toe te draaien bij een 200-tal grote bedrijven, die samen over 1.200 installaties van zonnepanelen beschikken. De ‘over-subsidiëring’ wordt stopgezet op 31 december 2023, want volgens de minister hebben de bedrijven die hier destijds voor geïnvesteerd hebben, hun inleg al lang terugverdiend…
Na de goedkeuring van het ontwerpdecreet moest er een regeling worden uitgewerkt om te bepalen welke bedrijven op droog zaad zouden worden gezet. Als grens werd een maximaal bedrag vastgelegd van 200.000 euro aan groenestroomcertificaten over de jaren 2020, 2021 en 2022. Er zijn inderdaad veel grote jongens die de kaap van 200.000 overschrijden, maar de eerste berekeningen leren dat het eerder 2.000 bedrijven in Vlaanderen zijn die zo worden getroffen, en dus niet alleen de 200 mastodonten die door de regering werden geviseerd.
Maar wat blijkt nu? De grens van 200.000 euro zal worden bepaald door de zogenaamde De-Minimis-regeling. Op de website van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) staat een duidelijk overzicht van alle steunmaatregelen die onder deze De-Minimis-steun vallen. Het gaat onder meer om de Brexit Veerkrachtsubsidies, hinder- en sluitingspremies, coronacompensaties en andere coronapremies, KMO-Portefeuille, rentetoelages, Vlaams Beschermingsmechanisme, enzovoort. Allicht komen alle compensaties voor de stijgende energieprijzen hier ook nog eens bij.
“Mét alle coronasteun erbij is plafond van 200.000 razendsnel bereikt.”
Vier groepen geviseerd
Gezien er tijdens de coronaperiode aan bijna alle bedrijven forse subsidies werden betaald, en ook de andere steunmaatregelen zijn blijven doorlopen, zullen heel veel KMO’s en organisaties nu ineens boven de grens van 200.000 euro uitkomen. Dat wil zeggen dat zij vanaf 1 januari 2024 geen rooie duit aan groenestroomcertificaten meer zullen krijgen. Door de regeling die nu op tafel ligt, zullen er 4 groepen van bedrijven worden getroffen:
– De grote bedrijven zoals Group Machiels, Group Bruno of Ikea Winterslag die in een vroeg stadium veel hebben geïnvesteerd in zonnepanelen en zo een hoger bedrag dan 200.000 euro aan certificaten hebben ontvangen van 2020-2022.
– De iets kleinere bedrijven die met hun installatie juist boven de drempel van 200.000 euro zitten en niet beseffen dat ze hun groenestroomcertificaten volledig zullen verliezen omdat er steeds gecommuniceerd wordt dat dit ‘slechts’ over de megagrote installaties à la Machiels of Huts zou gaan.
– De kleine bedrijven (en organisaties) die de afgelopen 3 jaar minder dan 200.000 euro aan subsidies hebben ontvangen, maar door de andere steunmaatregelen als de coronapremies erbij te tellen, wél de grens van 200.000 zullen overschrijden en dus ook op nul worden gezet vanaf 1 januari 2024.
– Bedrijven en non-profitorganisaties die onder de 200.000 blijven, maar hebben gekozen om hun installatie te financieren via een leasingformule. In dat geval is het immers de leasingmaatschappij die als ‘certificaatgerechtigde’ wordt beschouwd en de eindklant uit de subsidiepot valt.
Ook heel wat particulieren, die als coöperant aandelen hebben van een grote installatie, vallen op deze manier uit de boot.
Tientallen miljoenen
Als we de publieke gegevens van de VREG bekijken, en een schatting maken van de gemiddelde coronasteun en andere De-Minimis-subsidies die de afgelopen 3 jaar werden uitbetaald, dan zal meer dan de helft van de bedrijfsmatige zonnepaneleninstallaties na 31 december 2023 géén enkele euro aan groenestroomcertificaten meer krijgen. Buiten de categorie van de grote bedrijven, die tot dusver als enige benadeelden officieel werden benoemd, gaat het volgens onze berekeningen om minstens 10 miljoen euro extra die elk jaar niet zal uitgekeerd worden aan Limburgse KMO’s.
In de put
“Bijzonder straf”, reageert één van bedrijfsleiders die onder de huidige regeling al zijn groenestroomcertificaten zal verliezen. “Een enorme streep door de rekening. Als dat waar is, komen we gegarandeerd in zwaar weer terecht. In plaats van bijkomende steun om gigantische uitgaven als de loonindexeringen en stroomfacturen te kunnen betalen, worden we langs de andere kant ‘genekt’. Echt waar: ik weet niet meer van welk hout pijlen maken”, zo klinkt de getuige.