Opmerkelijk in de lijst van de wekelijkse faillissementen: enkele vennootschappen van de Overpeltse apotheker Jaak Gerits. Zowel Biligi, Heidevink Distributie als Gefra Solar werden op hetzelfde adres in Lommel failliet verklaard. Eerder viel daar ook al het doek over BPower.
Het gaat om faillissementen in de nasleep van de gigantische investeringen (tientallen miljoenen euro) in zonnepanelen op de voormalige Philipssite in Lommel. Jaak Gerits was samen met zijn toenmalige zakenpartner, één van de eersten in ons land die via diverse vennootschappen voor enkele miljoenen euro aan startkapitaal voor investeringen in groene stroom wist binnen te rijven. (Door de geringe bekendheid ontving bijna iedereen die in de eerste fase een investeringssubsidie aanvroeg, het maximaal beschikbare kapitaal). Er werd massaal geïnvesteerd in (Chinese) zonnepanelen. Op de Philipssite in Lommel werden enorme bedrijfshallen aangekocht en bijgebouwd en nadien volledig volgelegd met zonnepanelen. Wat volgde was de oprichting van nieuwe vennootschappen, die allen op één of andere manier met elkaar waren verbonden en ook regelmatig wisselden van bestuurders, eigenaars en investeerders. Na de site Lommel I (met een oppervlakte van 18.000 m2 toen de grootste installatie van de Benelux – zie filmpje hier), werd ook Lommel II gerealiseerd, goed voor een oppervlakte van zelfs 40.000 m2. In recordtempo legden vele tientallen (vooral buitenlandse) arbeiders er de daken vol. Hiermee was een opbrengst in groenestroomcertificaten voor lange tijd gegarandeerd.
Maar er ontstonden barsten in de opgezette constructies, de zakenpartners kregen ruzie en vele onderaannemers moesten op hun geld wachten. Dit werd meerdere van de betrokken vennootschappen uiteindelijk fataal. De put die ze achterlaten is dan ook aanzienlijk. De curator heeft naar eigen zeggen een hele klus aan de ontrafeling van alle geldstromen. Intussen hebben ook de banken (ING en KBC) zich als preferentiële schuldeisers gemoeid. Zij krijgen nu de opbrengsten van de groene stroom en hebben het project Lommel II onlangs verkocht aan de hoogste bieder (SolarAccess Holding). Die heeft de installatie nu opnieuw laten keuren en zal weldra voor de aansluiting op het net zorgen. Wat een megagroot groen en positief verhaal moest worden, is dus uiteindelijk voor de gedupeerden op een fiasco uitgedraaid.