DCIM100MEDIADJI_0028.JPG DCIM100MEDIADJI_0028.JPG

Milieujongens voor schut gezet na protest tegen bedrijf

"De verantwoordelijkheidszin van een mossel", zegt Vlaams minister Zuhal Demir. "Pestgedrag, zelfs gewoon crimineel", noemt de Lanakense burgemeester Marino Keulen de milieuvereniging Dryade, die stokken in de wielen wil steken voor de uitbreiding van Steenfabrieken Nelissen in Kesselt.

Eind 2022 stelde Steenfabrieken Nelissen de plannen voor om in Kesselt een nieuwe fabriek te bouwen met ovens die op waterstof draaien. De Vlaamse regering keurde daarvoor begin 2024 een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan goed. Maar milieuorganisatie Dryade ging ertegen in beroep. “Onbegrijpelijk”, klinkt het bij de gemeente Lanaken, die mee in de procedure stapt.

Steenfabrieken Nelissen in Kesselt (Lanaken) wil dus op een aanpalend perceel van de huidige fabriek een nieuw productiegebouw voor bakstenen oprichten waarvan de ovens draaien op waterstof. Een ambitieuze investering van ruim 100 miljoen euro, die 75 extra jobs oplevert. Voor de aanlevering van waterstof rekent Nelissen op een aansluiting op het geplande pijplijnstelsel van netbeheerder Fluxys. Er zullen ook installaties worden gebouwd die het bedrijf van eigen groene stroom moeten voorzien. Dat stelt Nelissen in staat om later volledig CO2-neutraal te opereren.

Een nieuw gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) moest het ingrijpende investeringsplan van Steenfabrieken Nelissen mogelijk maken. Na een openbaar onderzoek dat relatief weinig bezwaren opleverde, werd dat begin dit jaar onder impuls van minister Zuhal Demir (N-VA) goedgekeurd.

Mossel

Milieuorganisatie Dryade zag dit GRUP echter niet zitten en stapte naar de Raad van State. Volgens Dryade zou de nieuwe fabriek in Kesselt aanzienlijk meer stikstof en CO2 uitstoten. “Wij zijn niet tegen de uitbreiding op zichzelf,” zei topman Dries Verhaeghe van Dryade toen, “maar we zijn van mening dat de Vlaamse regering heeft nagelaten om de mogelijkheden van elektrificatie te onderzoeken. Elektrisch gestookte ovens stoten geen stikstof of CO2 uit.”

Daarop reageerde een verontwaardigde minister Demir boos: “Dryade heeft de verantwoordelijksheidszin van een mossel en is boos omdat hun subsidies van de Vlaamse overheid geweigerd worden.”

Crimineel
Ook bij de gemeente Lanaken is men niet akkoord met Dryade. “Wij stappen mee in de procedure bij de Raad van State en hebben een advocaat aangesteld”, zegt burgemeester Marino Keulen (Open VLD). “Het is immers van kapitaal belang dat Steenfabrieken Nelissen deze investering kan doorvoeren. Na de sluiting van de Sappi-vestiging zijn die nieuwe jobs van levensbelang voor onze gemeente. Bovendien is er ook duidelijke milieuwinst. Het hele productieproces schakelt over van gas naar warmtekracht en betekent op het vlak van uitstoot van stikstof een duidelijk meetbare vooruitgang. Deze juridische actie van Dryade is dan ook onbegrijpelijk, zelfs crimineel te noemen. Dit is pestgedrag. Dryade voert een procedure ten gronde bij de Raad van State en dat kan een hele tijd duren, mogelijk langer dan een jaar. In principe zou Nelissen de vergunningsaanvragen kunnen indienen, maar ik verwacht dat ze de uitspraak van de Raad van State zullen afwachten alvorens de realisatie van het GRUP op het terrein door te voeren.”