Mieke Desplenter, geboren in het Franse Rijsel, streek eind 1993 neer in Houthalen-Helchteren om de familiale traditie van bierbrouwen voort te zetten. Haar vader Armand, naar wie trouwens één van de succesvolle bieren bij Ter Dolen is vernoemd, was zelf al de derde generatie die het ambacht uitoefende om smaakvol gerstenat te produceren. Mieke begon aan het avontuur met haar toenmalige echtgenoot, die trouwens tot op vandaag in Wilderen zelf actief is als collega-brouwer van vaak gelauwerde speciaalbieren en spirits.
Prijzenkast
Het parcours naar het succes van Ter Dolen heeft Mieke Desplenter helemaal zelf uitgestippeld. Als ‘leading lady’ van de kasteelbrouwerij ontwikkelde ze zelf haar gamma van abdijbieren, bouwde ze de productie- en verbruiksruimte uit tot een toonbeeld in de sector, en wist ze door innovatie, marketing, voortdurende investeringen en hard werk haar producten op grote schaal te lanceren. Het resultaat is een assortiment met acht kwaliteitsvolle bieren, die gretig aftrek vinden in de horeca, supermarkten en drankenhandels in binnen- en buitenland. Alle creaties van Mieke en haar intussen vertrouwde team, zijn al meermaals in de prijzen gevallen op gerenommeerde, internationale wedstrijden. Zo werd de Ter Dolen Kriek heel recent nog gelauwerd met een gouden medaille op de Belgian Beer Awards. Een zeer straffe prestatie in een voor vrouwen heel atypische business. Ze is dan ook een echt boegbeeld en rolmodel in de wereld van de bierbrouwers, van de bedrijfsleiders en van de vrouwelijke ondernemers in het bijzonder. Niet voor niets wordt Mieke Desplenter bij het platform X2 opgevoerd als referentie op vlak van diversiteit en gendergelijkwaardig ondernemen.
Evenwicht
“We krijgen veel complimenten over de brouwerij en het domein”, zegt Mieke Desplenter trots. “Maar we zijn er ook wel altijd mee bezig. We blijven voortdurend vernieuwen. Dat moet ook. Maar het is een kunst om het evenwicht te vinden tussen investeren, een hoge kwaliteit nastreven en er iets aan over houden. Ik zei vroeger altijd: we doen niet veel, maar wat we doen, doen we goed. Maar als ik mezelf nu hoor, doen we eigenlijk wel veel (lacht). Zolang we ook dat goed doen, ben ik tevreden.”
Mieke voelt zich als vrouw geen buitenbeentje in haar sector. “De brouwerswereld is een superleuke branche, dat geef ik graag toe. Alles wat met bier te maken heeft, is gewoon plezant. Ik ben bijvoorbeeld lid van de Federatie van Belgische Brouwers en het is altijd leuk om onder collega’s te komen. Man of vrouw: in onze sector is er meer kameraadschap dan concurrentie. Als er problemen zijn, heb ik altijd wel iemand die ik kan bellen. Zelfs al ben ik maar een kleintje in vergelijking met een AB-Inbev of Brouwerij Martens. Maar ik voel me daar goed in die verhouding, want ook als kleintje word je geapprecieerd. De big boys zijn best wel geïnteresseerd in het reilen en zeilen van kleine brouwerijen, terwijl wij een graantje meepikken van het feit dat zij het Belgische bier in de hele wereld bekendmaken.”
En de toekomst? Die ziet er niet alleen blond, amber en donker, maar ook rooskleurig uit. Mieke heeft met haar zoon Ike de vijfde generatie geïntroduceerd in het familiebedrijf, en samen bouwen en brouwen ze verder aan hun levenswerk. “Dat ik bij de laatste kanshebbers ben voor deze onderscheiding vind ik allemaal nogal veel lof en eer aan mezelf, maar ik aanvaard de nominatie als pluim op mijn werk, doorheen toch ook wel vele woelige jaren”, besluit ze.
Stemmen voor één van de vijf genomineerden kan tot en met 3 maart via deze link!